Ekonomi
27 Haz 2015 13:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:52

Böyle bir robot daha önce görmediniz!

İngiltere'nin önemli teknoloji şirketlerinden biri olan Moley Robotics’in geliştirdiği ilk nesil mutfak robotu insan yardımı almadan yemek pişirebiliyor.2017'de satışları bekleniyor.

Böyle bir robot daha önce görmediniz!
Teknoloji dünyasının nimetlerinden hayatımızın hemen her alanında faydalanıyoruz. Çalıştığımız bürolardan oturma odalarımıza, otomobillerimizden eğlence alışanlıklarımıza kadar günlük hayatımız adeta teknolojiyle iç içe geçmiş durumda. Ancak hayatımızın öyle bir bölümü var ki sanki gelişen teknolojilerin kapsama alanına gerektiği gibi giremiyor: Mutfak. Elbette başta bilişim temelli teknolojiler olmak üzere dijital devrimin çoğunlukla mutfakla fazla ilgisi olmayan Silikon Vadili erkek uzmanlar tarafından hayata geçirildiği düşünülürse söz konusu ilerlemede mutfağın göz ardı edilmesine fazla şaşırmamak gerekir. Fakat görünen o ki bu durum kökten değişmek üzere. En geç iki yıl sonra devreye girecek ilk nesil robot aşçılarla yemeğin kontrolü dijital yardımcılara geçecek.

USTADAN ÖĞRENİYOR
İngiliz teknoloji şirketi Moley Robotics’in geliştirdiği yeni nesil mutfak robotu türünün ilk örneklerinden biri olarak dikkatleri çekiyor. İnanması kolay değil ama mutfak tezgâhının üzerine yerleştirilen iki robot kolu ve çevresine konumlandırılmış entegre bir dizi cihazdan oluşan sistem kendi başına yemek pişirebiliyor. Çok sayıda 3 boyutlu kamera ve sensörle donatılan robot tezgâh üzerinde veya dolapta bulunan malzemelere ‘bakarak’ hangi yemekleri yapabileceğine karar veriyor. Ardından bu bilgi sistem dahilindeki ekrana veya cep telefonu gibi herhangi bir taşınabilir cihaza gönderiliyor. Kullanıcı onay verdiğinde ise hamarat robot işe koyuluyor.

Projenin yaratıcısı Denn Oleynik yapay zekâya sahip sistemin yeteneklerini artırmak için profesyonel aşçılarla birlikte çalıştıklarını söyledi. Oleynik misafir aşçılara karmaşık yemek tarifleri pişirtirken aşçıların her el hareketini ve her pişirme tekniğini dijital olarak kaydederek tüm bilgileri robota aktarıyor. Böylece robot aynı yemeği çok farklı teknikler kullanarak da pişirebiliyor. Pek çok sanayi fuarında görücüye çıkan robotun 2017’de satışa çıkması ve 15 bin Euro’ya alıcı bulması bekleniyor