Ekonomi
25 Eki 2020 22:50 Son Güncelleme: 26 Eki 2020 00:14

Borç yapılandırmasından kimler faydalanabilecek?

AK Parti tarafından sunulan borç yapılandırma düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Borç yapılandırmasından kimler faydalanabilecek?

ÖTV, KDV, Emlak Vergisi, KYK, Kurumlar Vergisi, İdari Para Cezaları Yapılandırma, Faiz Silme, İndirimli Borç Ödemeleri AK Parti tarafından sunulan borç yapılandırma düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Düzenlemeye dair görüşmelerde borç yapılandırma düzenlemesi onaylandı. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, tüm idari para cezaları, KYK ödemeleri söz konusu düzenleme baştan yapılandırılacak. Peki ödemeler nasıl olacak, kimler ne kadar indirim alacak işte madde madde detayları, bilinmesi gerekenler.

Uzun süredir birçok alanda beklenen verdi ve ödeme düzenlemesi meclis gündemine taşındı.  AK Parti tarafından hazırlanan düzenleme kapsamında devlete karşı vergi, prim, ceza borcu olan vatandaşlar, borçlarını indirimli uzun vadeli ödeyebilecekler. TBMM'de görüşülen ve onaylanan düzenlemeye dair bilinmesi gereken ayrıntıları derledik. 

KİMLER HANGİ BORÇLARI DÜZENLEYEBİLECEK?

Söz konusu düzenleme ile vatandaşlar aşağiıda yer alan tüm borçlarını yapılandırabilecekler. "Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, kara yollarından usulsüz geçiş cezaları, İlan ve Reklam Vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları" Hangi Borçlar Kapsam Dışı Sigara cezaları ve corona virüs nedeniyle kesilen cezalar kapsam dışı olacak. 

İNDİRİM VE ÖDEME DETAYLARI

Yukarıda listede yer alan borçlar peşin ve tek taksitte ödenmesi durumunda uygulanan gecikme faizlerinin yüzde 90'ı silinecek.  Bunun dışında taksitli ödemelerde ise sadece borçlar yapılandırılacak, faizler silinmeyecek. Ödemeler 18 taksitte ödenecek, ödemeler 2 ayda bir yapılacak ve borçlar 36 ayda tamamlanacak. İlk taksiti vergi borçları için 31 Ocak 2021, sigorta borçları için 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenecek.  BAŞVURULAR NE ZAMAN? Borç yapılandırma düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandığında başvurular başlayacak. Başvuru işlemleri Ocak 2021 dönemine kadar devam edecek.