Ekonomi
03 Haz 2021 16:31 Son Güncelleme: 03 Haz 2021 16:34

Borç yapılandırması TBMM'de kabul edildi! Başvurular başlıyor

Tüm kamu alacaklarını yapılandırmayı içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Borçlular yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 31 Ağustos'a kadar yapılandırma için başvurabilecek.

Borç yapılandırması TBMM'de kabul edildi! Başvurular başlıyor

Milyonların beklediği Borç Yapılandırma Yasası Meclis'te kabul edildi. Yasayla vergi, SGK prim borçları, gümrük cezaları, belediyelerin su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları yapılandırma kapsamına alındı.

Yapılandırma imkanı 30 Nisan'a kadar olan kamu borçları için geçerli olacak.

Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla vatandaşlar 31 Ağustos'a kadar yapılandırma başvurusu yapabilecek. Borçlar 18 taksitle ödenecek.

Kamu alacaklarına bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı gibi alacaklar tahsil edilmeyecek. Ödemenin tümünün tek seferde yapılması halinde yüzde 10 indirim yapılacak.

Mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırarak belirtilen süre ve şekilde ödemeleri halinde, artırımda bulundukları yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi yapılmayacak.

Genel Sağlık Sigortası borçlularının 31 Ağustos'a kadar borçlarını gecikme zammı ve cezası ödemeden yatırmalarına imkan sağlanacak. Bağ-Kur sigortalılarının muhtelif kanunlarla durdurulan sigortalılık süreleri nedeniyle ödemedikleri prim borçları için de ödeme imkanı verilecek.

Öte yandan, salgınla mücadele kapsamındaki cezalar yapılandırılmayacak. Koronavirüsle mücadele kapsamında kesilen idari para cezaları yapılandırma dışında tutulacak.