Güncel
01 Haz 2019 18:34 Son Güncelleme: 01 Haz 2019 19:24

Boğaz'ın yalıları Arap zenginlere yazlık oldu

İstanbul’un gözbebeği Boğaz’da yer alan yalıların birçoğu Ortadoğulu zengin Araplar tarafından satın alınıyor. Yalı ile birlikte Türk vatandaşlığı da alan Araplar, milyonluk evleri yazlık olarak kullanıyor.

Boğaz'ın yalıları Arap zenginlere yazlık oldu

KDV muafiyeti, vatandaşlık için 250 bin dolarlık yatırım bedeli gibi düzenlemeler ile yurtdışında düzenlenen fuarlardan sonra yabancıya satışlardaki artış hız kesmiyor. Geçen yıla göre yüzde 82’lik bir artış gösteren ilk 4 ay rakamları daha şimdiden bu yılın rekorla geçeceğini göstermiş oldu. İstanbul bu yıl da yabancıya satışta zirvede yer alırken özellikle Irak, İran, Suudi ve Afganlar konut alımında vites yükseltti.

ARAP ZENGİNLERİN GÖZDESİ

Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, İstanbul Boğazı’nın üst düzey gelir grubuna sahip yabancıların özellikle de Arapların en gözde bölgesi olduğunu dile getirdi. Başaran, “Ortadoğu ülkelerindeki zengin kesmin İstanbul Boğazı'ndaki yalı ve köşklere büyük ilgisi var. Avrupa yerine İstanbul'da yalı veya köşk tercih etmelerinin başlıca sebebi daha kolay vatandaşlık alabilmeleri. Ev almak isteyenler nisan-mayıs aylarında İstanbul'a gelmeye başlar ve bu yoğunluk ekime kadar sürer. İstanbul Boğazı'nda yalı fiyatları 30 milyon lira ila 500 milyon TL arasında değişiyor" dedi.

600 YALININ 100’Ü YABANCIDA

Irak, İran, Ürdün, Türk Cumhuriyetleri, Katar'dan çok talep geldiğini belirten Başaran, "Son dönemde gayrimenkulde dolardan TL'ye geçiş de alımları kolaylaştırdı, yalılar yabancılara göre daha ulaşılabilir hale geldi. Katarlılara 150 milyon dolara satılan yalı Şehzade Burhanettin Yalısı (Erbilgin Yalısı) en pahalı yalı konumunda. Katarlılar yine Sarıyer'de 75 milyon dolara yalı aldı. 600 yalının yaklaşık 100'ünü yabancılar almış durumda. Ortadoğulular yalıları yazlık olarak kullanıyor" diye konuştu.