Güncel
09 Şub 2021 13:15 Son Güncelleme: 09 Şub 2021 13:24

Boğaziçililer Kilyos kumsalını unutsun

Dünya Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz, bugünkü köşesinde Boğaziçi Üniversitesi kampsülerinin arazilerindeki durumu kaleme aldı. 

Boğaziçililer Kilyos kumsalını unutsun

Son haftalarda rektör değişimi ve ardından öğrencilerin protestosu ile gündeme gelen siyasi tartışmaların odağındaki Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos ve Arnavutköy arazilerinin durumu merak edildi. 

Boğaziçi Üniversitesi'nin “kupon arazileri” için Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından devralınacağı söyleniyordu. Yönetimden arazilere ilişkin açıklama yapıldı...

İşte Serpil Yılmaz'ın 'Boğaziçililer Kilyos kumsalını unutsun' başlıklı yazısı...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın “tek yetkili” olduğu Türkiye Varlık Fonu (TVF), 2017 yılında turizmcilere tahsis edilen Hazine arazilerini devralmıştı.

Çoğunluğu Antalya, Kuşadası, Bodrum bölgesinde, 2.5 milyon metrekare arazi Hazine'den TVF'ye geçti. Amaç hem iktidarın mega projeleri için arsa üretmek hem de yurt dışı finansman teminatlarında portföy derinliği sağlamaktı.

Boğaziçi Üniversitesi'nin “kupon arazileri” için de aynı yöntemin uygulanacağı söyleniyordu ki; yönetimden şu açıklama geldi:

KİLYOS “SÜRESİZ”, ARNAVUTKÖY?

– Boğaziçi Üniversitesi 6 kampüsü (Güney, Kuzey, Uçaksavar, Hisar, Kandilli, Kilyos) ve ek bina, tesis alanlarıyla (İznik, Tarsus, Arnavutköy) toplamda 1.816.045 metrekare kampüs alanı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

– 1.095.435 m2 alana yayılan Kilyos Kampüsü'nün üniversitemize tahsisi Ekim 2020'de yenilenmiş ve arazi eğitim, araştırma ve rekreasyona yönelik faaliyetler için süresiz olarak Boğaziçi Üniversitesi'ne tahsis edilmiştir.

– Aynı tahsis kapsamında Kilyos Kampüsü'nde “yenilenebilir enerji” temalı 140 bin m2'lik teknopark alanı izni de verilmiştir.

– Yeni kurulan iki fakültemiz dahil olmak üzere, mevcut kampüslerimizde yapılacak düzenleme ve inşaatlarla eğitim-öğretim-araştırma faaliyetlerimiz aksamadan yerine getirilecektir.

★★★

Üniversiteye tahsisli arazilerden yalnızca Kilyos için “süresiz” ifadesi kullanılmış.

Bunu hak sahibinin araziyi istediği kadar kullanacağı biçiminde yorumlamak mümkün olsa da, neticede “tapu” değil.

Sözleşmeye aykırılık görülüp iptal yoluna da gidilebilir.

★★★

Kilyos arazisi için kullanılan “süresiz” ifadesi Bulu'nun atanmasından önce yapılan sözleşmede yer alıyor muydu?

Sanmam…

Arnavutköy arazisi için ise “süresiz” ifadesi kullanılmadığı gibi plan da açıklanmamış.

Kilyos arazisinin yeni planı muhtemelen şöyledir:

İTÜ'nün Maslak kampüsüne yaptıkları gibi ortaya bir cami, yanlara teknopark…

Kilyos Sarıtepe Kampüsü Bahar Etkinleri; rock konserleri, Burch Beach Kilyos için de bir senaryo yazılmıştır; kesin!