Konut Haberleri
06 Haz 2017 13:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:13

Boğaz'da 3 bin binaya yıkım geliyor!

İstanbul'un göz bebeği olan Boğaz'da art arda gerçekleşen yıkımlardan sonra yeni yıkımların olup olmayacağı merak konusu oldu. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Boğaz'da 3 bin bina için yıkım kararının kesinleştiğini söyledi.

Boğaz'da 3 bin binaya yıkım geliyor!
İstanbul'un incisi olan Boğaz'da kaçak yapılar yıkılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Reina, Galatasaray Adası ve Alman denizcilik şirketi binasının kaçak olduğu tespit edilen bölümleri yıkıldı.

Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Boğaz’da arka arkaya gerçekleşen 4 yıkımın yasal olduğunu ancak yıkılmayan 10 bin kaçak bina olması nedeniyle durumun adil olmadığını belirtti. İBB yetkilileri ise 10 bin rakamının gerçekçi olmadığını ifade etti. 

3 bin bina için yıkım kararı
Boğaz'da art arda gerçekleşen bu yıkımlara yenisinin eklenip eklenmeyeceği ise merak ediliyor.Yaklaşık 3 bin binanın yıkım kararının kesinleştiğini söyleyen Prof. Dr. Alp, “Boğaziçimiz İstanbul’un gözbebeğidir. Bir doğa ve tarih harikasıdır. Bu nedenle Boğaziçi’ndeki yapılaşma 3 ayrı yasa, İmar, Kültür ve Tabiat Varlıkları ve Boğaziçi Yasaları ile kontrol edilmektedir, daha doğrusu edilememektedir. Çünkü bugün Boğaziçi Ön görünüm bandında toplam 30 bin yapıdan bir kısmı gecekondu niteliğinde olmak üzere yaklaşık 10 bin kısmen veya tamamen kaçak yapı vardır. Demek ki Boğaziçi’nde yasalar işletilememekte, kamu düzeni ve yararı sağlanamamaktadır. Söz konusu yapılara yıkım uygulanmalıdır” dedi.

İBB'den açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yıkımların süreceğini belirterek, “Boğaz’da kaçak ve aykırı binalar tespit edildikçe yıkılmaya devam edecek ve bu binalarda duyurulacaktır” açıklamasını yaptı.