Yazlık Projeler
02 Haz 2014 16:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:08

Bodrum'da 300 bin lira şoku!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde talep edilen ve 300 bin liraya kadar çıkan ecrimisil bedelleri, turizm işletmelerinin tepkisini çekiyor.

Bodrum'da 300 bin lira şoku!
Göltürkbükü'nde işletmecilik yapan Tomris Berzek Sarp, Bodrum Millî Emlak Müdürlüğü’nden gelen mektupla kendilerinden 150 bin ile 300 bin lira ecrimisil bedeli talep edildiğini söyledi. Bu meblağlara itiraz ettiklerini, hattâ bazılarına dava açtıklarını belirten Sarp, "Talep edilen meblağları ödememiz mümkün değil. Bu meblağlar, birçoğumuzun senelik cirosundan fazladır. Bunları ödememizi talep etmek, işletmelerimiz için idam hükmündedir. Şu an çoğu küçük esnaf arkadaşımız kredi çekmek zorunda kalmıştır, birçoğu icralarla boğuşmaktadır. Bu yükün altından nasıl kalkacağımızı bilmiyoruz. Şu an devletimizi ve milletimizi yardıma çağıran çığlık atmaktan başka çaremiz kalmamıştır." dedi.

İşletmeci Sarp, ecrimisil bedellerinin küçük işletmelerin gelirleri gözönüne alınarak yenilenmesini gerektiğini ifade ederek, "Söz konusu sahilleri, müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Buralardan çok yüksek gelir elde ediyor değiliz. Göltürkbükü'ndeki işletmeler, senede dört ay açıktır. Bu da malî kayıtlarla sabittir. Geri kalan zamanda sahil şeridi boştur. Buralar için bizden bütün sene bedel talep edilmesi haksızlıktır. Google’dan bakıp ölçüm yapılmasını anlamamız mümkün değildir. Yetkililerden ricamız, Göltürkbükü'nü gazete haberlerine bakarak değerlendirmesinler." şeklinde konuştu.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise bugüne kadar yüksek ecrimisil bedelleri karşısında birçok girişimde bulunduklarının altını çizerek, "Esnafımız çok haklı davalarında. Daha önce de Bodrum yarımadasının muhtelif yerlerinde benzer ecrimisil sorunları karşısında çeşitli olumlu girişimlerde bulunmuştuk. Arkadaşlarımızın dediği gibi Göltürkbükü'nü sadece medyadan takip edenler, burada çok yüksek paralar kazanıldığını sanıyor." dedi.

ECRİMİSİL NEDİR
Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminattır. Ecrimisil kira bedeli olmayıp, taşınmazın izinsiz kullanımının karşılığı olan bir tazminattır.