Konut Haberleri
21 Tem 2017 11:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:18

Bodrum depreme dayanıklı çıktı!

Bodrum'da dün gece meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem halkı sokağa döktü. İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bodrum'un bu büyüklükteki depremlere karşı dayanıklı olduğunu dile getirdi.

Bodrum depreme dayanıklı çıktı!
Peşi sıra yaşanan sarsıntılara, dün gece bir yenisi daha eklendi. Bodrum açıklarında Gökova Körfezi'nde 6,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Olayın ardından sabah saatlerinde Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, depremin büyüklüğünün 6,6 olduğu belirtildi.

Artçılar 3 hafta devam edecek

Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Övgün Ahmet Ercan, artçı depremlerin gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak süreceğini söyledi.


Denize girmekte sıkıntı yok

Bodrum'da yıkım görülmemesinin 2007 deprem yönetmeliğinin başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti:

"Bu yönetmelikle sağlam yerde sağlam yapılar yapılmıştır. Türkiye büyük bir sınavdan başarı ile çıkmıştır. Bodrum'daki yapılar 6.6'lık bir depreme kadar dayanıklıdır. Ancak köylerdeki yığma yapılarda hasar görülebilir. Bodrum Kalesi'nin 6.3'lük bu depreme dayanabilmesi çok iyi bir şeydir. Bodrum Kalesi yıkılmadıysa, bölgedeki turistik tesislerin ve yazlık konutların yıkılması zaten beklenemez.

Bodrum'un zemine topraktan oluşmamaktadır, kayadan oluşmaktadır. Bu nedenle depremin yıkım gücü '5' olmuştur. Eğer aynı deprem Doğu Anadolu'da olsaydı, yıkım gücü 8-9 olurdu. Depremin süresi 16-17 saniyedir. Bu uzun bir süredir. Yıkım yapsa bu sürede yapardı. 1894 İstanbul Adalar depremi bu büyüklükteydi, o da 16 saniye sürmüştü, Kapalı Çarşı ve camiler yıkılmıştı, ölümcül olmuştu. Türkiye'de yapı niteliği arttı. Gerek yer bilimcileri gerekse inşaat mühendisleri ve mimarları, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı kutluyorum. Türkiye büyük bir sınavdan olumlu olarak geçmiştir. Aferin Türkiye'nin bilimine. Yazlıkçıların bölgeden kaçışmasına neden yoktur. Denize girebilirler. İki yıldır kötü olan turizme deprem yüzünden darbe vurulmasın."