Konut Haberleri
23 Eki 2017 07:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:30

Bitcoin euronun tahtını sallıyor!

Son zamanlarda gittikçe değerlenen sanal para birimi Bitcoin, gayrimenkul sektörüne de adım attı. Uzmanlar, bu para biriminin yakın zamanda euronun tahtına oturacağı görüşünde.

Bitcoin euronun tahtını sallıyor!
Gayrimenkul sektörü, dünyada yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 400 değer kazanan Bitcoin'e sıcak bakıyor. Bitcoin’in Dolar ve Euro’nun rakibi olacağı iddiaları tartışılıyor..

2017 yılı hiç tartışmasız bitcoin yılı oldu. Yaklaşık 10 yıl önce çıkarılmasına rağmen yeni çağın sanal para biriminin ismini artık neredeyse duymayan kalmadı. Tabii bunda en büyük etken, Bitcoin’in yılbaşından bu güne yüzde 400’ü aşan değer artışıyla tarihi zirvesi olan 5.220 dolara çıkması oldu.

Euronun tahtına oturacak

Bitcoin’le ilgili çıkan yazılara baktığımızda, ilk satırlar genellikle “2008 yılında Sa-toshi Nakamato tarafından ortaya çıkartılan kripto para” diye başlıyor. Ancak ne hikmetse daha Satoshi Nakamato’yu gören olmadı!.. Bu gizemli para son yıllarda yüksek getirisinin dışında global düzeyde tartışmaların da odağına yerleşti. Dijital dünyanın temsilcilerine göre çok uzun değil hatta orta vadede bitcoin dünyanın rezerv para birimi ABD Doları ve Avrupa para birimi Euro’nun tahtına oturacak. Ancak görünen o ki kamu otoriteleri, regülatörler ve finans kesimleri hala kripto para bitcoin’e mesafeli duruyor.

Buna karşın ufak adımlarla da olsa kamu ve kurumsal tarafta bitcoin’e hazırlıklar başlamış durumda. Örneğin ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) “Bitcoin’i kabul ediyorum” dedi. Ancak kurum “Bu bir para değil emtiadır” şartı koyuyor. Buna karşın Japonya bitcoin ve tüm kripto para birimlerini para olarak kabul ediyor. Diğer ülkeler ise bu konuda henüz bir açıklama yapmış değiller. Sonuçta hala bitcoin para birimi mi, yoksa yatırım aracı mı konusunda alınmış herhangi bir ortak karar yok.

Yasal altyapı henüz yok

Gelelim çağın sanal para birimi bitcoin’e. “Bitcoin nasıl üretiliyor, bitcoin madenciliği nedir?” soruları bu yazının ana konusu değil ancak çok basitçe anlatmak gerekirse bitcoin aslmda bir algoritma. Bu bilgisayarınızın işlemcilerini yoran bir matematik formül. Bunu her çözdüğünüzde ızamyoTMinuz. Başka bir deyişle bitcoin kazanıyorsunuz. Bu ödülün ka-zanılabilmesi içinse blockchain’e entegre olunması gerekiyor.

İşte bitcoin yapısı en basit anlatımıyla bu şekilde çalışıyor. Ancak herkes bitcoin madencisi olamaz ve bitcoin çıkartamaz. Siz de yasal prosedürleri daha belli olmadığı için aslında birer web sitesi olan bitcoin borsalanna başvurup bitcoin alımı yapabilirsiniz. Bu konuda bir de minik bilgi verelim. Dünyada son verilere göre günlük işlem hacmi bin doları aşan toplam 400 civarı bitcoin borsası bulunuyor.

Gayrimenkul temsilcileri sıcak bakıyor

Bitcoin kripto bir para ve önümüzdeki dönem ticarette ön plana çıkacağına yönelik beklentiler oldukça kuvvetli. Hatta haberimizin başında da belirttiğimiz gibi bugün artık Bitcoin’in dolar ve euro’nun rakibi olacağı iddiaları tartışılıyor.

Türkiye’de Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kullanmaya en sıcak bakan sektör ise gayrimenkul. Şifrelenmiş dijital para birimi bitcoin ve arkasındaki sistem blockcha-in teknolojisinin, özellikle emlak alım satım ve kiralama işlemlerini daha güvenli hale getireceğini söyleyen Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan; “Blockchain teknolojisi, açık mimari yapısı ve genel kabul görmüş protokol çerçeveleri emlak işlemlerinin hızlandırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve sahtekârlıkların önlenmesinde büyük avantajlar sağlayacak” diyor. Emlak sektöründe dolandırıcılık vakalarına çok sık rastlandığını hatırlatan Kayhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: