Konut Haberleri
19 Kas 2014 12:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:09

Bir gelen bir daha geliyor

Jolly Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, “Artık Türkiye geçmişteki gibi değil. En ufak bir olaydan etkilenen ülke yok artık. Artık ülkemize bir kez gelen turist bir daha gelmek istiyor” diye konuştu.

Bir gelen bir daha geliyor
2014 yılını yüzde 34’lük büyüme oranıyla kapatmaya hazırlanan Jolly Tur, 2015’ten de bir hayli umutlu. Gelecek şirket olarak yüzde 25 büyüme hedeflediklerini ifade eden Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, artık büyüyen Türkiye ile beraber turizm sektörünün de çok ileri noktalara taşındığını söyledi. Türkiye’nin en önemli turizm ülkeleri arasında bulunduğuna vurgu yapan Vardar, “Geçmişte en ufak bir olayda dahi Türkiye, ekonomisiyle, turizmiyle bir hayli fazla etkilenirdi. Ancak durum değişti. Artık gelen yabancı turist ülkemize bir kere geldiyse tekrar gelmek istiyor. Türkiye artık eskisi gibi değil. Güçlü ve büyüyen bir ülkeyiz. Bu da her sektörü olduğu gibi turizmi de olumlu yönde etkiliyor. Turizmin ülke ekonomisine çok büyük katkısı var. Turizm 36 sektöre kaynak sağlıyor. Bu kadar büyüyen turizm sektörünün temsilcileri ‘daha fazla ne yapılabiliriz’ diye konuşuyor” diye konuştu.

YATIRIMLAR ARTIYOR
Türkiye’ye gelen turist sayısında ve talepte bir azalmanın olmadığına vurgu yapan Vardar, “Ancak özellikle son 2 yıldır ciddi yükseliş yaşanmıyor. Yapılan yatırımlar da hızla artıyor. Sadece deniz, kum ve güneş tatili için değil, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde de şehir otelciliği yatırımında bir yükseliş var” dedi. Yeni pazarlar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Vardar, “Türkiye turizmi için Rus ve Alman turistler çok önemli konumda. Bunların dışında Çin, Hindistan ve Pakistan gibi farklı pazarların da geliştirilmesi gerekiyor” dedi. Türkiye’nin yaz tatili ve kültür turları bakımından dünya çapında ilgi çeken bir ülke konumunda olduğuna vurgu yapan Vardar, “Türkiye en önemli bir turizm ülkelerinden biri. Daha fazla tanıtıma önem verilmeli. Türkiye’ye gelenlerin yüzde 90’ı havayolu ile geliyor. Bu kapsamda sivil havacılığın daha fazla geliştirilmesi gerekiyor. Sadece havayolu değil deniz yolunda da destek verilmesi şart” diye konuştu.
YENİLİĞİ TAKİP EDİYORUZ
Uzun süredir turizm alanında önemli atılımlar yaptıklarını ifade eden Mete Vardar, hep yeniliği takip ettiklerini söyledi. Şirketin teknolojik altyapısı konusunda geçen yıldan bu yana ciddi yatırımlar yaptıklarını dile getiren Vardar, “Birçok şehir ve AVM’de yeni acenteler açtık. 2014 bütçesini bu şekilde yaptık. Yapılan yatırımlar ve misafir memnuniyetini ön planda tutan yapımız sayesinde yüzde 72 ‘tekrar misafir’ oranını yakaladık. Bu rakama ulaşmak sadece turizm sektörü için değil, tüm sektörlerde çok büyük önem arz ediyor” dedi.

YÜZDE 34 BÜYÜME
2014’te tüm departmanlarda önemli bütçe artışları yaptıklarının altını çizen Mete Vardar, “Gelinen noktada çok iyi bir sene geçirdiğimizi söyleyebilirim. 2014 yılı Ekim ayı sonunda bir önceki yılın tamamına göre yüzde 34 büyüme kaydettik. 2015 yılı için yüzde 25’lik bir büyüme performansı bekliyoruz” dedi. 2014’te yaşanan gelişmeler sebebiyle bazı zorluklar yaşandığını kaydeden Vardar, “Ekonomi de bundan etkilendi. Buna rağmen iyi bir yıl geçirdik. Pazar daralsa bile büyüme hedefinden vazgeçmedik. Aile şirketi içinde çok iyi bir kurumsallık oluşturduk. 27 senedir beraber çalıştığımız insanlar var. Acentelerle beraber 5 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 300 milyon TL ciro 400 bin misafir sayılarını yakaladık. Bunlarla hedeflerimizde başarılı olduğumuzu gösteriyoruz. Yüzde 99’a yakın misafir memnuniyeti oluşturduk. Marka bilinirliğinde ilk sıralarda yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Müşteriye dokunmak çok önemli
ONLİNE sistemlerin gelişmesinin yanında geleneksel yöntemlerin de hâlâ en önemli satış kanalları arasında olduğuna vurgu yapan Mete Vardar, “Bu çerçevede misafirlere dokunmak bizim için çok önemli bir konu. Bu yüzden müşterilerin bize daha hızlı ulaşabilmesi adına acentelerimizin sayısını arttırıyoruz. Ülke genelinde 20 olan AVM ofis sayısını 35’e yükselttik. Jolly Tur  yeni binasına taşınırken mevcutta ki call center kapasitesini de 100 kişiye çıkarttık” dedi. Gazetelerin de kendileri için çok önemli konumda olduğuna vurgu yapan Mete Vardar, “Müşteriye dokunabilme adına bizim için çok önemli bir araç konumunda” diye konuştu.


Vize kalkarsa Türkler uçar
BALKANLAR turlarında 1 yıl içinde 20 bin kişiye ulaştıklarına değinen Mete Vardar, “Ancak Hırvatistan’a vize gelmesiyle beraber tatilciler başka destinasyonlara kaymaya başladı. Hem vize ücreti hem de vize alım sürecinden dolayı bu durum oluştu. Ancak vize muafiyeti ile ilgili olumlu bir gelişme yaşanırsa yurtdışına çıkış en az 3 kat artar. Ne kadar fazla yurtdışına çıkış olursa ekonomi de gelişir. Vize kalkarsa Türkler uçuşa geçer” dedi.

Şehirlere değer katmalıyız
DÜNYANIN birçok ülkesini gezdiğini söyleyen Mete Vardar, “Resort olarak dünyada çok önemli noktadayız. Özellikle otellerimiz ve personel kalitemiz ile dünya standartlarının çok çok üzerindeyiz. Ancak bu noktalarda bu kadar iyiyken şehirleşmeyi de arkada bırakmamalıyız. Daha çok otellerle tanıtım yapıyoruz. Ancak gelen tatilciye daha fazlasını sunmalıyız. Oteller 5 yıldız ancak şehirler 4 yıldız. Bu noktada tatilcinin tatilini renklendirmeliyiz. İnsanlar ‘Paris’e gidiyorum’ demek yerine ‘Disneyland’a gidiyorum’ diyor. Biz de bunu başarmalıyız. Şehirlere değer katan şeyler üretmeliyiz” dedi. Bodrum’da yapılan Yalıkavak Marina’nın iyi bir örnek olarak gösteren Vardar, “Zengin turist yatları ile gelirken, tatilciler oradaki güzelliği görmeye gidiyor. Bunun gibi birçok yatırım yapılabilir. Eğer bunu başarabilirsek 50 milyon turist hedefi düşük kalmış bir hedef olarak ortaya çıkar. Tüm sektör uzun vadeli planlama yaparsa bu hedefin çok daha üzerine çıkabilir” diye konuştu.

Tatil bir ihtiyaçtır
HEDEFLERİNİN kesinlikle büyümek olduğuna değinen Vardar, “Tatil lüks değil, bir ihtiyaçtır. İnsanlar artık tatillerinden fedakârlık yapmıyor. Yurtiçi, yurtdışı ve kültür turlarında erken rezervasyon başladık. Oteller en son iç pazarla kontrat yapıyordu. Şimdi ilk olarak iç pazarla anlaşma yapıyor. İstenilen otelde yer bulma avantajı sağlıyoruz. Vatandaş tatil bedelinin yüzde 1 ile sigorta yaptırıyor ve 72 saate kadar iptal edebiliyor. Erken rezervasyon yaptıranların yüzde 80’i sigorta yaptırıyor. Bu çok önemli bir rakam. Tatil bir ihtiyaçtır anlayışı artık Türkiye’de oturdu. Çeşitli olaylara tepki gösterilse de büyüme sağlandı” diye konuştu.

Kültür turlarında lideriz
KENDİ yazılım programları ve teknolojileri ile uluslararası bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerinin altını çizen Mete Vardar, “Yeni bir ofis yatırımımız var. Yeni markalar yaratıyoruz. Yeni portallarla daha fazla kişiye ulaşmak istiyoruz. Bunun yanında online satışlarda büyüme gösterdik. Yüzde 1.7 online ciromuz yüzde 11’lere kadar çıktı. Bunun yanında paket turlar da operatörler için çok önemli. Yurtdışı turlarında 80, kültür turlarında 50 farklı seçeneğimiz bulunuyor. Bu turlarla misafirler yüzde 50’ye yakın tasarruf sağlıyor. Kültür turlarında sayı olarak lider tur operatörüyüz. Kültür turlarında 46 bin kişiyi tatile çıkardık. Bu yıl da 60 bin kişiyi tatile çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Haftanın 3 günü Soma’da
TÜRKİYE’de ekonominin çok büyüdüğüne dikkat çeken Mete Vardar, “Taşlar yerine oturmaya başladı. Bu ülke bizim ülkemiz ve ayakta durmamız gerekiyor. Ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu çerçevede babam Sinan Vardar Soma Spor Kulübüne başkan oldu. Soma’daki maden faciasından sonra böyle bir karar aldı. Futbolun içinde olan biri olarak talep geldi. Haftanın 3 günü Soma’da bulunuyor. Biz de Jolly tur olarak birçok sosyal proje içinde yer alıyoruz. Bunlar bizi mutlu ediyor.

Uzak mesafede fark yaratcağız
JOLLY Tur’un, yurtdışı turlarda 2015 için hazırlıkları devam eden projesinden de bahseden Mete Vardar, “Kişiye özel tailormade ve ‘butik paket tur anlayışı’nı içerecek konsept çalışmamız var. Geliştirdiği bu özel hizmet projesi çerçevesinde üst segmente ayrıcalıklı bir deneyim yaşatmayı planlıyoruz. Jolly Tur, özellikle uzak mesafe turlarında farklılıklar yaratmaya odaklanıyor” dedi.