Ekonomi
26 Kas 2015 13:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:50

Bir alan pişman, bir de almayan...

Güneydoğu'daki yatırımcılar, terör olayları nedeniyle bölgeyi riskli bulan bazı özel bankaların kullandırdığı krediyi, vadesinden önce ödeme talep etmesi yüzünden sıkıntı yaşadı.

Bir alan pişman, bir de almayan...
Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ortamında yatırım yapan girişimciler, son 6 aydır bölgede yaşanan şiddet olaylarının ardından özel bankaların kredi koşullarını ağırlaştırması ve geçmişte kullandırdıkları kredilerin vadesinden önce ödenmesinin talep etmesi nedeniyle zor günler geçiriyor.

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Haziran sonrası yaşanan gelişmelerin bölgede tüm sektörleri olumsuz etkilediğini söyledi. Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle ihracat yapamayan girişimcilerin yörede yaşanan şiddet olaylarının etkisiyle zor duruma düştüğünü vurgulayan Özkılıç, son günlerde bazı özel bankaların bölgeye yönelik tutumlarının iş çevresini rahatsız ettiğini kaydetti.

"Kamu bankalarında böyle bir uygulama yok"

Bölgeyi riskli bulan bazı özel bankaların girişimcilere verdiği krediyi vadesinden önce ödemesini talep ettiğini ifade eden Özkılıç, "Elini taşın altına koyan yatırımcı, özel bankaların haksız uygulaması nedeniyle iflas etme eşiğine geldi. Kamu bankalarında böyle bir uygulama yok" dedi.

"Bankaları hükümete şikayet edeceğiz"

Başkan Özkılıç, bu bankaların girişimcilere kullandırdığı kredilerin faiz oranının, Batı illerinde kullandırdığı orandan daha yüksek olduğunu savunarak, "Bizim yüzde 18 faizle kullandığımız krediyi batıda yüzde 12-13 ile alınabiliyor. Buna rağmen bölgeyi riskli buldukları için yüksek faizle yatırımcıya verdikleri kredilerin geri ödenmesini istiyorlar. Bu talep karşısında girişimciler zor duruma düştü" diye konuştu.

Bu sıkıntıyı ilgili yerlere aktaracaklarını vurgulayan Özkılıç, "Sektör temsilcileri olarak bir araya gelip, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten randevu talep etme kararı aldık. Bankaları, hükümete şikayet edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Güneydoğu'yu riskli bulan bankalar kredi vermek istemiyor"

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ise bazı bankaların, bölgede kredi kullandırma konusunda çifte standart uygulamalar yaptığını öne sürdü. Kredi alamayan veya limitleri düşürülen firmaların küçülmek zorunda kaldığını anlatan Baysal, "Güneydoğu'yu riskli bulan bankalar kredi vermek istemiyor. Kredi vermemek için talep ettikleri koşulları ağırlaştırdılar. Bu nedenle iş veren, zor durumda" değerlendirmesinde bulundu.

"Kredi alamayan bazı firmalar iflas etti"

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy da Çözüm Süreci'nde bölgede yatırım konusunda çok olumlu gelişmelerin yaşandığını hatırlattı.

Terör saldırılarından sonra esnaf ve yatırımcının büyük sıkıntı yaşadığını aktaran Azboy, özel bankaların çoğunluğunun, girişimcilere yönelik tutumunun değiştiğini kaydetti.

Risk dolayısıyla bankaların kredi vermek istemediğine işaret eden Azboy, "Yeni kredi kullandırmayan bankalar, verdiklerinin de vadesinden önce ödenmesini istiyor. Firmaların öz sermayesi zaten yetersiz olduğu için sıkıntı daha da büyüdü. Kredi alamayan bazı firmalar iflas etti. Bankaların tutumu değişmezse durum daha da vahim hale gelecek" diye konuştu.