Gündem
16 Kas 2015 13:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:46

Bingöl'de meteor zenginleri türedi!

Bingöl merkeze 10 kilometre mesafede bulunan ve Vesta asteoridinden kopan parçaların düşmesi ile gündeme gelen Sarıçiçek Köyü sakinleri bugüne kadar toplayıp sattıkları meteor parçalarından 1 milyonun üzerinde gelir elde etti

Bingöl'de meteor zenginleri türedi!
2 Eylül 2015 gecesi dünyanın yörüngesindeki Vesta asteoridinden kopup atmosfere girdikten sonra büyük bir patlamayla parçalanan meteor, Bimngöl'Ün 600 haneli Sarıçiçek Köyüne saçıldı. Daha sonra NASDA'dan yapılan açıklama ile asteorit parçalaırnın latından bile daa değerli olduğunu öğrenen köy halkı işi gici bırakıp taş toplamaya başladı. Gram fyatı 600 dolardan başlayan fiyatlarla alıcı bulan meteor parçaları sayesidne köylüler 2 aydas 1 milyon liradan fazla gelir elde etti.

Kiminin ev kiminin araba almaısnı sağlayan meteor parçalarının en büyüğünü ise  Hasan Beldek isimli vatandaş buldu. 1.475 gram büyüklüğündeki meteor parçası için kendisine 350 bin lira teklif ettiklerini belirten Beldek, taşın gramının bazı internet sitelerinde 200 dolardan satıldığını gördüğü için şimdilik taşı satmayı reddediyor. Uzun süredir ekonomik sıkıntı çeken Beldek, meteor parçasını 1 Kasım günü bulduğunu, taşı satıp Bingöl'de iki daire aldıktan sonra İstanbul'da kardeşi ile işletecbileceği bir börekçi açmak istediğini belirtiyor.

İçinde 60'a yakın element bulunan taşların  hakkında açıklamada bulunan Bingöl Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, taşlaırn işlenebilir olmadığını yani ancak mevcut hali ile kullanılabileceğini, işlemeye çalıştıklarında ise çimento gibi dağıldığını söyledi.