Konut Haberleri
11 Kas 2020 12:09 Son Güncelleme: 11 Kas 2020 12:31

Bina girişine asılacak! Riskli Yapı Bina Kartı geliyor...

Risk grubunda olan binaların 'gizlenmemesi' için Riskli Yapı Bina Kartı ile kimliklendirme çalışması başlatılacak. Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Bina girişine asılacak! Riskli Yapı Bina Kartı geliyor...

Risk içeren ancak sahipleri tarafından 'gizlenen' binalar için kimlik kartı uygulaması getiriliyor. TBMM'ye sunulan kanun teklifinin kabul edilmesiyle 'kimlik kartları' riskli binaların girişinde görünür yere asılacak. 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Komisyonda görüşmeleri süren kanun teklifi kapsamında, riskli yapılarla ilgili 'Riskli Yapı Bina Kartı' düzenlenmesi ve bu kartların ilgili yapıların giriş kısmına açıkça görülebilecek şekilde yerleştirilmesi planlanıyor.

30 Ekim 2020 tarihinde  İzmir'de yaşanan ve yaşanan can kayıpları nedeniyle tüm Türkiye’yi derin yasa boğan 6.9 büyüklüğüne sahip deprem, Türkiye'nin deprem riski en yüksek şehirlerinin ruhsatsız yapı stokunun çok ciddi boyutta olduğu tespit edildi.

Hukuka ve teknik gerekliliklere uygun olmadan inşa edilen binalara ruhsat izni verilmesi yahut bahse konu yapıların kullanımına göz yumulması ciddi sonuçları beraberinde getirdi. 

RİSKLİ BİNALAR TEK TEK TESPİT EDİLECEK

Türkiye'deki deprem riski ve yapı stoğu nedeniyle karşılaşılabilecek telafi fırsatı olmayan sonuçları doğurdu.

Aslında 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu'na göre riskli yapıların tespiti ve tapuya bildirilmesi gerekiyor. Ancak işleyişte bu yapılsa bile riskli yapının kullanımı sırasında bu bilgiden mahrum kalan kiracılar ve konuya uzak olan alıcılar tehlikeyle burun buruna yaşıyor. Bina kullanıcıları için daha açık bilgilendirmeyi amaçlayan 'Riskli Yapı Bina Kartı' ile bu sıkıntının önüne geçilmesi planlanıyor. 

İlgili kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasına eklenecek riskli yapı bina kartı” uygulaması, vatandaşların üzerinde tasarruf edecekleri yapılarla ilgili daha detaylı ve kapsamlı bilgi sahibi olmalarını sağlayacak; bu vesile ile gelecekte yaşanması muhtemel deprem ve benzeri doğal afet hallerine yaşanan can kayıpların en aza düşürmesi mümkün olacak. 

BİNALARIN GİRİŞİNDE GÖRÜNÜR YERDE 

Binanın hangi gerekçe ile riskli yapı grubunda yer aldığını ve depreme karşı ne oranda dayanıklı olduğu bilgilerini içeren “riskli bina yapı kartının” bina girişlerine açıkça görülebilecek bir biçimde monte edilmesi vasıtası ile risk doğuran yapılarla ilgili üçüncü kişiler tarafından da bilgi edinilebilecek.