Gündem
12 Ağu 2015 17:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:05

Beyaz Zambak varsa 'hijyen'de var...

Beyoğlu Belediyesi'nin daha sağlıklı şartlarda gıda tüketimini sağlamak amacıyla başlattığı Beyaz Zambak projesinden sertifika alan işletme sayısı 738'e yükseldi.

Beyaz Zambak varsa 'hijyen'de var...
Beyoğlu Belediyesi’nin ilçe genelindeki işletmeleri temiz ve hijyenik tutmak adına 2004 yılından Diversey işbirliğiyle yürüttüğü Beyaz Zambak projesinde sertifika sahibi olmaya hak kazanan işletme sayısı 738’e ulaştı. Projeye katılan gıda işletmeleri, dünya çapında uygulanan mutfak hijyeni kuralları değerlendirmeye tabi tutulurken, gerekli standartları sağlayan işletmeler “Beyaz Zambak” bayrağını taşımaya hak kazanıyor.

En önemli krite 'hijyen'
Beyoğlu Belediyesi yetkilileri tarafından Beyaz Zambak bayrağı taşıyan işletmelere yapılan düzenli denetimlerde en önemli noktayı hijyen oluşturuyor. Diversey’in HACCP prensipleri doğrultusunda hazırlamış olduğu, mutfak hijyeni ölçme ve değerlendirmesi olan HotSpots programı ile belediye sınırları içindeki işletmeler kontrol ediliyor. Daha önce tüm standartları yerine getirerek bayrağa sahip olan işletmeler eğer standartları korumazlarsa bayrak geri alınıyor.

Denetimlerde ilk olarak ruhsatlar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı Hijyen Eğitim Sertifikaları, düzenli olarak haşere ile mücadele edildiğine dair ilaçlama sertifikalar kontrol ediliyor. Ardından mutfak bölümünde detaylı kontroller başlıyor. Mutfak bacasından sebze soyacağına kadar her şey tek tek hijyen kurallarına uygunluk açısından inceleniyor. Soğuk hava depoları, lavabolar, bulaşık yıkama alanları da tek tek denetleniyor. Denetimlerden başarıyla çıkan işletmeler Beyaz Zambak bayrağını taşımaya devam ediyor. Müşteriler, Beyaz Zambak bayrağını gördüğü gıda işletmelerini gönül rahatlığıyla tercih ediyor.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Eğer bugün Beyoğlu ve Beyoğlu’ndaki işletmelerin kalitesi bir yere ulaşmışsa bunda ‘Beyaz Zambak’ projesinin etkisi büyük” diye konuştu.