Güncel
21 Oca 2021 07:35 Son Güncelleme: 25 Oca 2021 19:28

Beyaz Saray nasıl bir yer? Mimarisi nasıl? İçinde neler var?

Joe Biden, 46. ABD Başkanlığı için törenle yemin etti. Ardından da eşiyle birlikte yürüyerek Beyaz Saray'a geçti. Dört yıllık başkanlık sürecinde Amerikalıların White House dediği ancak dünyanın Beyaz Saray olarak tanımladığı bina nasıl bir yer? Tarihçesi ne? İç mimarisinde neler var?

Beyaz Saray nasıl bir yer? Mimarisi nasıl? İçinde neler var?

ABD'de Joe Biden törenle yemin ederek 46. başkan olarak görevine başladı. Yemin törenin ardından eşi Jill Biden ile el ele yürüyerek Beyaz Saray'a geçti. 

ABD Başkanlık seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Biden bu süreçte diğer başkanların yaptığı gibi Beyaz Saray'da olacak. Dünyanın dilinde Beyaz Saray olarak bilinen ancak Washington'daki sıradan herhangi bir ev büyüklüğünde olan White House nasıl bir yer? İçinde neler var? 

Beyaz Saray'ın mimarisi nasıl? Tarihçesinden mimarisine daima merak edilen Amerika Başkanlık Sarayı White House, ABD Başkanlarının resmi ikametgahıdır. 

İRLANDA'DAKİ BİR VİLLADAN ESİNLENDİ

Washington'daki bina güney ve kuzey girişlerine sahip. Mütevazı bir bina olan Beyaz Saray, ABD'nin ilk başkanı George Washington tarafından konumlandırıldı. Şehrin planını çizdiren Washington, Beyaz Saray'ı da çizdirerek yerini belirledi. Beyaz Saray'ı tasarlaması için 1792'de mimar James Hoban seçildi. Mimar Hoban, Beyaz Saray'ı İrlanda'nın başkenti Dublin'deki bir villadan esinlenerek tasarladı...

Ancak George Washington yeni kurulan başkentte ve Beyaz Saray'da hiç oturamadan 1799 yılında öldü. Ölümünün bir yıl ardından yani 1800 yılında Beyaz Saray açıldı. Rengi ilk açılışta şimdiki gibi beyaz değildi. Açılışından bir yıl sonra beyaza boyandı. 

John Adams'dan itibaren tüm ABD başkanları Beyaz Saray'da oturdu.

6 HEKTARLIK ARAZİDE KONUMLU

Beyaz Saray, geniş bir park içinde konumlandırıldı. Yaklaşık 6 hektar büyüklüğünde bir arazide konumlandırılan Beyaz Saray'ın kuzey ve güney girişleri bulunuyor.

52,5 metre uzunluğunda ve 25,5 metre genişliğinde 2,5 katlı bir bina olan Beyaz Saray'ın merkezi ve orijinal kısmı Virginia kum taşından inşa edildi. Yapıldığından sonraki yıllarda birçok değişikliğe uğradı. Buna rağmen 18. yüzyıldaki Georgian stilini muhafaza ediyor.

Beyaz Saray'ın tarihçesinde çok dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Binanın inşasından 77 yıl sonra ilk banyo ilave edildi. Yani daha önce binada bir banyo bulunmuyordu. Beyaz Saray'da şu anda 132 oda, 32 banyo bulunuyor. 

BEYAZ SARAY'I KÖLELER YAPTI

Beyaz Saray'ın yapımı sırasında 400 kölenin çalıştığı yıllar sonra ortaya çıktı. Nasıl mı? 2016 yılında dönemin ABD başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, konuyu gündeme taşıyarak Beyaz Saray'ın köleler tarafından inşa edildiğini söyledi. Birçok kişi first Lady'nin sözlerini üzücü buldu. Ardından da 2005 yılında ABD Kongresi tarafından yürütülen araştırmada kesin bilgiye ulaşıldı. Michelle Obama'nın sözleri teyid edilerek Beyaz Saray'ın inşası için 400'den fazla kölenin çalıştırıldığı bilgilerine ulaşıldı.

Beyaz Saray'ın inşası için önce Avrupa'dan işçi getirilmesi düşünülse de, bu işçilerin sayısı Beyaz Saray gibi büyük bir yapıyı inşa etmek için yetersiz kaldı. Hükümet bu seçenek yerine başka alternatifler düşündü.

Beyaz Saray'ı inşa etmeleri için köle sahiplerine köle başına yılda 60 dolar ödeme yapıldı. Köleler bir kuruş bile ödeme almadı. Ağaçları kesiyor, taş taşıyor, tuğla üretiyor ve duvarları boyuyorlardı. 

BRİTANYA KUVVETLERİ BEYAZ SARAY'I YAKMIŞTI

ABD'nin derin bir tarihçesi olmamasına rağmen, büyük savaşların yaşandığı bir ülkedir. Bu savaşlardan birinde 1814'te Britanyalı kuvvetleri Washington'daki bütün amme binalarını yaktı. Beyaz Saray da bu saldırıdan nasibini aldı. Yanan bina Başkan James Hoban'ın nezaretinde tekrar inşa edildi. 1817'de yeniden kullanılmaya başlandı. 

YANGINDAN SONRA İMPARATORLUK SARAYI GİBİ

Başkan James Monroe tarafından Fransa'dan ithal edilen mobilya ve mefruşatla Beyaz Saray ilk kez imparatorluk stilinde döşendi. Binanın yanık dış duvarları beyaza boyandı. Bundan dolayı binaya Beyaz Saray dendiği yanlış bir kanı olarak yayıldı. Aslında bina ilk inşa edildiği andan itibaren bu isim ile anılıyordu. 

TRUMAN BALYOZ İNDİRDİ

Beyaz Saray, 1949'da Harry Truman döneminde ikâmet için emniyetsiz bulundu. Binan yeniden inşası için bir plan hazırlandı. Dış duvarlar bırakılarak binanın bütün iç duvarları yıkıldı, çelik ve beton bir çerçeve üzerinde yeniden inşa edildi. Orijinal ahşap, mermer ve dekoratif alçı işleri gibi kısımların muhafazasına büyük ehemmiyet verildi. Orijinal kat planı korunmakla beraber modern tesisat ve yeni imkânlar ilave edildi.

YILLARCA İNTERNET SIKINTISI YAŞANDI

İnsansız hava araçlarının olduğu bir dünyada, hükümet liderlerine ev sahipliği yapan binaların da son teknoloji ile donatıldığını düşünebiliriz. Fakat 2015 yılına kadar bu durum Beyaz Saray için geçerli değildi. Kablosuz internet bağlantısı son derece zayıf olan Beyaz Saray'da sıradan bir video izlemek bile büyük işkenceye dönüşüyordu.

Beyaz Saray çalışanları ancak Nisan 2016'dan sonra eski teknolojiye hoşcakal diyebildi. Peki dünyanın sembol binalarından biri olan Beyaz Saray, teknolojide neden zamanının gerisinde kaldı? Bunun sebebi, çılgın derecede prosedürlü Amerikan bürokrasi. Beyaz Saray teknolojisini güncellemek için dört devlet kurumundan onay alınması gerekiyor.

2015'teki yenilemenin ardından Beyaz Saray'da toplamda 5 bin 900 kg kablo çöpe atıldı ve kablosuz internet olanakları getirildi.

BEYAZ SARAY'IN SİNEMA SALONU

Bill Clinton'a başkan olmanın en güzel yanı sorulduğunda, Beyaz Saray'daki sinema salonunu göstermiş ve kendisine sürekli yeni filmler gönderildiğini söylemişti. Beyaz Saray'daki ilk film gösterimi 1915 yılında gerçekleşti. Sinema salonu ise 1942 yılında açıldı.

Günümüzde Beyaz Saray'daki sinema salonu 55 koltuk kapasiteli. On yıllar boyunca ABD başkanları, arkadaşlarını, politikacıları ve misafirlerini eğlendirmek için sinema salonunu kullandı. 

En büyük sinema tutkunu başkan kimdi diye soracak olursanız cevap kuşkusuz Jimmy Carter olacak. Carter, görevi boyunca bu salonda tam 400 film izledi.

BOMBA SIĞINAĞI VE KAÇIŞ TÜNELİ 

1941 yılında Japonya'nın Pearl Harbor Limanı'nı bombalamasının ardından gizli servis dönemin ABD başkanı Franklin D. Roosevelt'in güvenliğini sağlamak için seçenekleri masaya yatırdı. Beyaz Saray'ın kum torbaları ile çevrilmesi, çatının makineli tüfeklerle donatılması ve hava kilidi gibi öneriler sunuldu.

Bazı yetkililer Beyaz Saray'ı yıkıp başka bir yerde tekrar inşa etme fikrini önerdi. Bazılarına göre ise binanın duvarlarını siyaha boyayarak kamuflaj yapmak yeterliydi. Roosevelt bu tuhaf önerileri reddetti ve çalışanlara parmak izi taraması zorunluluğu, pencerelerin kurşun geçirmeyen camlarla değiştirilmesi ve bekçi kulübeleri inşası kararı aldı. Bu süre boyunca ziyaretçi girişi de yasaklandı. Daha sonra bomba sığınağı ve kaçış tüneli de inşa edildi.