Gündem
04 Ara 2013 13:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:43

"Belediyede 'Onaltıdokuz'u yıkacak para yok!"

İstanbul'da tarihi yarımadanın silüetini bozduğu bittikten sonra fark edilen 16/9 projesinin sahibi Mesut Toprak daire sahiplerine güvence verdi: Yıkım için çok para gerekiyor, Belediye'de bu iş için böyle bir kaynak yok.

"Belediyede 'Onaltıdokuz'u yıkacak para yok!"

İstanbul'un tarihi silüetini bozduğu gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 'Yüksek katlar yıkılsın' kararı verdiği 16/9 projesinde bu yıkım kararının uygulanması oldukça zor görünüyor. Mahkeme kararı projeden daire alan yerli ve yabancı yatırımcıları tedirgin ederken Astay İnşaat'ın sahibi Mesut Toprak daire sahipleri ile bir toplantı yaptı. Mahkeme kararının masaya yatırıldığı toplantıda Mesut Toprak daire sahiplerine projede herhangi bir yıkım olamayacağına dair garanti verdi.

496 dairenin bulunduğu blokların 85 metreden 45 metreye indirilmesi halinde yaklaşık 300 milyon dolarlık bir maliyet çıkacağı tahmin ediliyor. Toprak, "Büyük bir fatura çıkaacğı aşikar. Belediye'nin bu işe ayırabileceği böyle bir kaynağı yok. Bir orta yol bulunur" dedi. Kararın uygulanması ve silüetin bozulmaması için 16/9 projesinde yaklaşık 200 bağımsız dairenin yıkılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Binadaki daire fiyatları 1 ile 4 milyon dolar arasında değişiyor. Daire sahiplerinin evlere yaptığı yatırımlar da düşünüldüğünde ortaya yaklaşık 300 milyon dolarlık bir bilanço çıkıyor.

Yabancılar da aldı

Mevcut dairelerin üçte birisinin (170 daire) yabancı yatırımcılar tarafından satın alındığını anlatan bir bina sakini, "Bu yatırımcılardan birisi de Suudi Arabistan'ın ünlü işadamlarından Şeyh Fahad Muhammed Al-Athel. Binada aynı katta birleştirilmiş 6 dairesi bulunan ünlü işadamının sahibi olduğu daireler ve dekorasyon için şu ana kadar 40 milyon dolara yakın para harcadığı konuşuluyor" dedi.
Suudi işadamının yanı sıra Körfez'den çok sayıda işadamı ile Orta Asyalı oligarkın da projeden daire aldığı ifade ediliyor.

Güvence aldılar mı?

Binada daire satın alan yabancı yatırımcıların bir bölümünün satın alma işleminden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yazılı olarak başvuru yaptığı ve binanın ruhsat ve imar durumu hakkında yazılı güvence aldıkları da iddia edildi. Yatırımcıların yıkım halinde ellerinde bulunan belgelerle İBB hakkında maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açılabileceği belirtiliyor. Daire sahiplerinin hepsinin tapusu olduğu için mahkemenin kararını uygulayacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tüm hak sahiplerine ödeme yapması gerekiyor.

Yolsuzluk liginde 53'üncü sıradayız

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, '2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi'ndeki yolsuzluk sıralamasında Afganistan, Kuzey Kore ve Somali zirvede yer alırken, Danimarka ve Yeni Zelanda yolsuzluğun en az yapıldığı ülkeler oldu. Danimarka ve Yeni Zelanda, 100 üzerinden 91 puan alırken, Afganistan, Kuzey Kore ve Somali 8'er puanda kaldı.

Raporda ülkelerin üçte ikisinin yolsuzluk konusunda ortalamayı oluşturan 50 puanın altında bulunduğu vurgulandı. Geçen yıla yolsuzlukla mücadelede iyileşme görülen Türkiye puanını 50'ye yükseltti. Böylece Türkiye; İtalya, Yunanistan ve Brezilya'dan daha iyi bir konumda yer alarak, 177 ülke arasında 53'üncü oldu. Türkiye geçen yıl 54. sıradaydı. AB'de yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkeler Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya oldu.

Yolsuzluk cezalandırılmalı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Huguette Labelle de yolsuzlukların cezasız kalmasına artık son verilmesi gerektiğini vurguladı.
Raporda, yolsuzlukların dünya genelinde büyük bir sorun olmaya devam ettiği belirtildi.

Vatan