Ekonomi
25 Haz 2016 12:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:27

Bayram turizmcilerin umudu oldu!

Bayram tatilinin 9 güne çıkması zor günler geçiren turizm sektörü için umut oldu. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş "Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması turizmcileri sevindirdi. Tatilin uzun olması iç turizmi canlandıracak" derken AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacısüleyman da "Uzun tatiller

Bayram turizmcilerin umudu oldu!
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği  (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Durmuş, Ramazan Bayramı tatilinin uzun  olmasının iç turizmi canlandıracağını söyledi.

Durmuş, yurt dışından gelen turist  sayısında ciddi bir düşüş olduğunu, yaz döneminde turizmde canlanmanın yerli  turistten kaynaklanacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Yerli turistin bayramda yurt dışı yerine daha çok yurt içi tatil  seçeneğini tercih edeceğini anlatan Durmuş, "Bu 9 günlük tatil yurt içindeki  hareketliliği daha fazla artıracak. Çünkü Avrupa haziran sonuna vize ile ilgili  birtakım sözler verdi ama olmadı. Maalesef birtakım farklı davranışları  olabiliyor. Yurt dışını tercih edecek tatilciler çok önceden karar verip tatilini  ayarlıyor. Onun için bu dönemde insanımız yurt içinde tatil yapma tercihini  kullanacak." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Akdeniz çanağındaki tesislerinin donanımının çoğu ülkede  bulunmadığını, konumu itibarıyla birçok doğal ve kültürel özellikleri  barındırdığını kaydeden Durmuş, "Bizlerin belki eksiklikleri, Türkiye'nin  güzelliğini çok fazla anlatamıyoruz. Deniz, kum, güneş üçlemesi deyince Akdeniz  çanağı aklımıza geliyor ama bunun yanında Karadeniz muhteşem, Anadolu'nun her  tarafında tarih var, güzellik var, yeşillik var, bizdeki en ufak şey bile Avrupa  da yok." dedi.

Durmuş, yurt dışında hiçbir şeyi olmayan kasabaların festivaller  düzenleyerek, tanıtımlarını yaptığını hatırlattı. "Bizim ülkemizin her tarafı  festival alanı" diyen Durmuş, tatilcilerin tercihlerinin ağırlıklı olarak deniz,  kum ve güneş üçlemesi olacağını aktardı. Kültür turlarının da tatilde tercih  edilmesini beklediklerine değinen Durmuş, Kapadokya, Pamukkale ve Bursa gibi  bölgelere kültür turlarının olacağı öngörüsünde bulundu.

Tatilcilere sorun yaşamamaları için rezervasyonlarını seyahat  acentesiyle yapmalarını öneren Durmuş, seyahat acentesiyle yapılan tatil  rezervasyonlarının sigortalı olduğunu ve vatandaşlara hakkını arama imkanı  sağladığını kaydetti.

Uzun tatiller turizmcilere nefes aldırır

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim  Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman da uzun tatillerin Türk turizmcilerine nefes  aldırdığını belirterek, "Tatillerde bu tür birleştirmelerin daha önceden  belirlenerek ilan edilmesi, turizm ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır."  ifadesini kullandı.

Türk tatilcilerinin yurt dışı tatillerine 1990'lı yıllardan itibaren  sıklıkla çıkmaya başladığını söyleyen Hacısüleyman, yaklaşık 10 milyon vatandaşın  yurt dışına çıktığını ve bunların 3,5-4 milyonunu gezi, eğlence ve tatil amaçlı  yurt dışına çıkanların oluşturduğunu belirtti.

Türklerin, uzun tatil ve sıcak havalarda tercihlerinin Ege bölgesi ve  güney sahilleri olduğunu, kültür turlarının, sıcak dönemlerde tercih edilmediğini  anlatan Hacısüleyman, "Nisan, mayıs, eylül, ekim ayları kültür turlarının en  yoğun tercih edildiği dönemler. Haziran, Temmuz, ağustos ise tatilcilerin tercihi  tartışmasız deniz, kum, güneş." dedi.