Ekonomi
07 Eyl 2016 09:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:38

Bayram, okul ve tatil alışverişleri başladı! Piyasalar canlandı

Türkiye’de piyasalar, bayram, okul ve tatil alışverişinin yoğunluğunu yaşıyor. Bu üç ihtiyacın birleşmesi perakendeyi patlatırken, 20 milyar TL’lik ekonomi yaratacağı tahmin ediliyor.

Bayram, okul ve tatil alışverişleri başladı! Piyasalar canlandı
Kurban Bayramı, yeni öğretim yılı açılışı ve dokuz günlük tatilin çakışması perakendeyi patlatacak. Üç dört kalem için Türkiye genelinde 20 milyar TL’lik bir ekonomi oluşacağı tahmin ediliyor. Bayram öncesi hazır giyim ve tatil alışverişi, bayram sırasında gıda ve kurban kesimi, okul için de kırtasiye alanlarında ciddi hareketlenme yaşanacak. Bu hafta itibariyle canlanma görülen perakendede Temmuz ayındaki kayıplar da telafi edilecek.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı hulusi belgü, AVM’lerde geçen ay darbe girişimi nedeniyle yüzde 2’lik düşüş yaşandığını belirterek, bu düşüşün bayram, okul ve tatil alışverişiyle bu ay kapanacağını söyledi.

Ağustos ayında alışverişin normale döndüğünü dile getiren Belgü, “Asıl büyük hareketlenme eylülle geldi. Bayram, kurban, okul ve tatil alışverişi bir arada yapılıyor. Zaten perakendede en büyük sıçramalar bayram dönemlerinde olur. Bu harcamaların da birbirini vuracağını tahmin etmiyorum. Hepsi de farklı bir ihtiyacı gideriyor. Uzun bayram, alışveriş trendini yükseltiyor. Zaten yılın son üç dört ayı alışverişin en yoğun olduğu dönemdir” dedi.

AVM’ler doldu

Belgü, özellikle darbe girişimi ve bombaların İstanbul’da alışverişi etkilediğini anımsatarak, “Ancak bu kısa sürede normale döndü. Anadolu’da ise ticaret normal seyrinde devam etti. AVM’lerde bir yılda 110 milyar TL ciro yapıyoruz. Bunun 60 milyar TL’si yılın son üç ayında oluyor.

Bayramlarda da hem AVM hem de caddelerde 20 milyar TL’lik cirolara ulaşılıyor” değerlendirmesini yaptı. Hulusi Belgü, şu anda hazır giyim tarafının hareketli olduğunu, bunu gıda ve kırtasiyenin takip ettiğini belirtti.

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkan Vekili Mehmet Nane de, bu yıl birkaç alışverişin çakıştığına değinerek, şu görüşleri dile getirdi: “Bir yandan okul alışverişi var, diğer yandan insanlar dini vecibelerini yerine getirmek isteyecek. Ayrıca bayram öncesi hazır giyim alımı ve de son uzun yaz tatili imkanı. Geçen yıla göre pasta biraz bunlar arasında bölünecek. Bireysel olarak bakınca insanlar mali durumları ve ihtiyaçlarına göre birine ağırlık verecekler. Okul alışverişi geçen yıla göre biraz daha küçülebilir. Toplamda pasta büyüyecek ama pastanın paylarında kesişme yaşanacak. Ancak herhalükarda perakendeye ciddi hareket gelecek.”
Hazır giyim hareketli

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da, bu hafta itibariyle bayram alışverişinin iyice hareketleneceğini kaydederek, “Tatil ve bayram alışverişi beraber yapılacak. Bayramın bitimini takip eden haftasonunda ise okul alışverişi iyice hareketlenir. Henüz insanların alım kararlarında bayram var. Şu anda çocuk hazır giyiminde alışveriş hareketli. Okuldan daha çok bayram alışverişi önde gidiyor. Bayram öncesi haftasonu en çok yoğunluk yaşanır” diye konuştu.
Bayram sonu ‘okul’ alımı yoğunlaşır

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı F. Vecdet Şendil de, bayram ve okul alışverişinin üst üste geldiğini dile getirerek, “Bu bir miktar ailelerin bütçelerini zorlayacak gibi. Ama her ikisine de bütçe ayıracaklar. bugün Türkiye’de 20 milyon öğrenci var. Her öğrenci grubunun farklı ihtiyacı bulunuyor.

Bir öğrenci için okula başlama masrafı 250 TL’den başlıyor. Suluboyadan spor ayakkabıya kadar her alanda gereksinimleri var” dedi. Geçen yılla bu yıl arasında kırtasiye malzemelerinde de enflasyon nedeniyle yüzde 8’lik bir fiyat artışı yaşandığını aktaran Şendil, “Özel okullarda eğitim başladı. Okul alışverişinde hareket var ama şu anda ailelerin ağırlığı biraz bayram alışverişinde.

Bayramın bitiminde haftasonu ve diğer haftasonu okul alışverişinde en yoğun dönemi yaşarız” diye konuştu.

250 bin kişi tura çıkacak

Uzun bayram tatili turizmcilere de nefes aldıracak. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 10 günlük bayram tatilinde 250 bin kişinin turla tatile çıkacağını ve bunun da 300 milyon TL’lik bir ekonomi yaratacağını söyledi.

Ulusoy, yurtiçine ilginin daha fazla olduğunu da dile getirerek, en çok sahiller, Kapadokya ve Karadeniz turlarına ilgi gösterildiğini aktardı. Ulusoy, “Uzun tatilden herkes yararlanmak, dinlenmek istiyor. Okul açılışıyla çakışması turlara ilgiyi azaltmadı. Bu tatil turizmcilere de bir nefes aldıracak” dedi.