Sektörel
19 Nis 2013 17:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:23

Başkent'in yeni camisi hizmete açıldı!

Ankara'da inşa edilen ve sıra dışı mimarisiyle dikkat çeken Ahmet Hamdi Akseki Cami, Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açıldı.

Başkent'in yeni camisi hizmete açıldı!

 

Eskişehir Yolu’ndaki Diyanet İşleri Başkanlığı yanında 2008 yılında temeli atılan Ahmet Hamdi Akseki Camisi ibadete açıldı. Sıra dışı mimarisinin yanı sıra birçok ilklere sahip olan camide, 80 bin metrekare kapalı alan, 20 bin 618 metrekare avlu, 11 bin 87 metrekare peyzaj alanı bulunuyor. Bin 860 araçlık kapalı otoparkı bulunan camide radyo ve televizyon stüdyoları, 80 tuvalet, 442 abdest alma yeri bulunuyor. Neoklasik tarzda planlanan camide süsleme unsuru Anadolu Selçuklu tarzının en önemli simgelerinden olan Selçuklu desenleri esas alınırken, cami, 4 fil ayağı üzerine oturan 33 metre çapında ana kubbesi ile cemaat bütünlüğünü sağlama açısından Türkiye'deki en büyük kubbelerden birisi. Engelli cemaatin camiye ve sosyal mekanlara rampa, asansör ve yürüyen merdivenlerle rahatlıkla ulaşması sağlanırken, camideki süsleme sanatları ise dikkat çekici.
 
Caminin ibadete açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, rahmetle andığı eski Diyanet İşleri Başkanlarından Ahmet Hamdi Akseki’nin adının camiye verilmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.
 
Caminin Ankara'da büyük bir ihtiyacı karşılayacağını ifade eden Erdoğan, "Şehrimizin nüfusu hızla artarken özellikle iş yerlerinin, kamu binalarının sayısı çoğalırken bu bölgede bir caminin bulunmaması büyük bir eksiklikti, büyük bir ihtiyaçtı. Ayrıca yeni inşa edilen bu camimiz Kocatepe camimizin vazifelerini de büyük ölçüde yükleneceği için şehir merkezindeki trafiği de yüklenmek suretiyle önemli bir rahatlamaya da vesile olacak" diye konuştu.
 
CAMİNİN MİMARİSİ DİĞER ŞEHİRLERE DE ÖRNEK OLACAK
 
Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nin özgün mimarisiyle diğer şehirlere örnek teşkil edeceğine, model olacağına yürekten inandığını belirten Erdoğan, "Abartıdan ve gösterişten uzak şekilde inşa edilen camide kullanılan Selçuklu ve Osmanlı motifleri inanıyorum ki hem cami mimarisine hem de sivil mimariye bir nefes aldıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Erdoğan, caminin içini görme fırsatı bulduğunu da dile getirerek, şunları söyledi: "Aydınlık, ferah, içerideki bütün hat, tezhip gibi bu tür işlemeleriyle de hakikaten bambaşka bir zenginliğe burada camimizin ulaşmış olması inanıyorum ki diğer şehirlerimizde farklı bir örneği oluşturacaktır. Kadim medeniyetimizin temel felsefesi olan sadelikteki ihtişam Ahmet Hamdi Akseki Camimizde her yönüyle müşahhas hale gelmiş durumda. Bize özgü sanatların hepsi en ince ve estetik biçimde, uyumlu şekilde caminin iç tezyinatında uygulanmış. Ruhu ve zihinleri bulandıran değil, karmaşaya, kaosa sevk eden değil, tam tersine gerçekten huzur veren, sadelik veren, ruha nefes aldıran bir anlayış sergilenmiş."
 
GÖRMEZ’DEN “VIP CAMİ” TEPKİSİ
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de camilerin gönülleri imar etmek için inşa edilen büyük mabetler ve ibadethaneler olduğunu söyledi. Gönülleri imar edenlerin, yeryüzünü imar edeceğini belirten Görmez, "Camiler sadece ibadet mekanı değildir. Cami sevgi mekanıdır, biz birbirimizi sevmeyi öğreniriz. Saflarımızı sık ve düzgün tutmayı camide öğreniriz. Kalplerimizi ve ruhlarımızı birleştirmeyi ve kaynaştırmayı öğreniriz. Cami bizim birlik mekanımız. Cami bizim bilgi mekanımız ve elbette cami aynı zamanda bizim ibadet mekanımız" dedi. 
 
Basın mensuplarından bir ricası olduğunu belirten Görmez, "İstirham ediyorum. Bu cami başta olmak üzere hiçbir cami için 'VIP cami, protokol cami' tabirlerini kullanmayalım" dedi. 
 
"VIP cami" ve "protokol camisi" ifadelerinin, caminin ruhuna, varlık sebebine aykırı kavramlar olduğunu bildiren Görmez, şunları kaydetti: "Cami, eşitlik mekanıdır. Köylüsü, çiftçisi, işçisi, amiri, memuru, zengini, fakiri caminin kapısından girdiği andan itibaren Allah'ın eşit kulları olurlar. Tıpkı hacca giden insanların ihramı giydiği vakit eşitlendiği gibi. Camiye de giren her mümin Allah'ın huzurunda eşitlenir. Orada protokol yoktur. Orada VIP yoktur. Hepinizden istirham ediyorum, son yıllarda literatürümüze soktuğumuz bu yanlış ifadeleri, VIP cami ve protokol cami tabirlerini başta bu cami olmak üzere hiçbir camimiz için kullanmayalım." 
 
Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek ile çok sayıda davetli katıldı.
 
Çiçek ve Erdoğan ile beraberindekiler açılış sonrası cuma namazını kılmak üzere camiye girdi. Namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Görmez, cuma hutbesinde camilerin önemine işaret ederek, mescit ve cami yapımının İslamiyetteki kutsallığına değindi.
 
Tokihaber