Ekonomi
25 Mayıs 2013 10:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:26

Bankamatik'te sizi bekleyen 5 tehlike!

Bankamatikte işlem yaparken sizi bekleyen tehlikelerin farkında mısınız? Şikayetler ATM hırsızlarının kullandığı ve vatandaşların en çok şikayet ettiği 5 dolandırıcılık yöntemini ortaya koydu

Bankamatik'te sizi bekleyen 5 tehlike!

 

 
ATM'de işlem yaparken mutlaka bunlara dikkat edin. İşte ATM hırsızlarının kullandığı akıl almaz yöntemler:
 
1- Röntgenli Dolandırıcılık: Dolandırıcılar röntgen filmini iki katladıktan sonra ATM cihazına yerleştiriyor. Aparatı yerleştirdikten sonra bir vatandaşın gelerek kartla işlem yapması bekleniyor. ATM'de işlem yapmaya gelen vatandaş işlem yapamadığında ise hemen yardım etme bahanesi ile geliyor ve kişinin kart şifresini öğreniyorlar. Kart sahibinin olay yerinden ayrılmasının ardından sıkışan kartı cımbızla çıkardıktan sonra ise başka bir ATM'den para çekiliyor.
 
2-Fiş Var Para Yoksa Dikkat: Dolandırıcılar metal aparatlarla ATM'lerin para verme haznelerini kapatıyor. Normal işlemleri yapan müşteri, para çekildiğine dair fişini almasına rağmen cihazdan parayı alamıyor. Mağdurun ayrılmasından dolandırıcılar ATM'ye geri geliyor. Para çıkış yerine kurdukları düzeneği çıkartıp sıkışan paraları alarak ayrılıyorlar.
 
3- Telefon Dolandırıcılığı: ATM kart girişine yerleştirilen düzenek nedeni ile ATM'den işlem yapamayan vatandaşın yanına gelen dolandırıcılar bankayı aradıklarını söyleyerek telefonu mağdura uzatıyorlar. Telefondaki diğer dolandırıcı banka yetkilisi olduğunu söyleyerek kart sahibinden kartının şifresini ve kimlik bilgilerini söylemesini istiyor Telefondaki kişi kartı iptal ettiğini ve sonraki gün bankadan kartını alabileceğimi söyleyerek mağdurun uzaklaşmasını sağlıyor. Mağdur uzaklaştıktan sonra ise öğrenilen şifre ve düzenekten alınan kart ile kart sahibinin hesabından para çekiliyor.
 
4- Papağanlı Tuzak: ATM şebekesi ATM'lere 'papağan' adı verilen düzeneği yerleştiriyor ve para çekmek için gelen vatandaşlara yardım bahanesi ile yaklaşarak şifrelerini öğreniyorlar. Mağdurun ATM'den uzaklaşması ile de düzenek çıkarılarak kart ele geçiriliyor. Şifresini bildikleri karttan para çekmek ise hiç zor olmuyor.
 
5- İpli Dolandırıcılık: Hazırladıkları ipli düzeneği ATM cihazlarına yerleştiriyorlar. Para çekme aparatına kartını yerleştiren vatandaş ‘Kartınızın manyetik alanı okunamıyor' uyarısı karşılaşıyor. İp ile kart girişini engellemek isteyen dolandırıcıların daha sonra yardım bahanesiyle yaklaşarak şifresi girilmiş karttan para çekiyorlar.