Krediler
12 Şub 2021 10:21 Son Güncelleme: 12 Şub 2021 10:39

Bankaların yarı fiyatına ev satışları ilgi çekiyor... İcradan ev alınır mı?

Bankalar kredisini ödeyemeyenlerin evlerini icra yoluyla geri alıyor. Ardından da bu evleri satışa koyuyor. Bankaların satışa koyduğu evler neredeyse yarı fiyatına satılıyor. 120 aya kadar vadenin de uygulandığı satışlarda her bütçeye uygun ev bulunuyor.

Bankaların yarı fiyatına ev satışları ilgi çekiyor... İcradan ev alınır mı?

Ev almak isteyenlerin dikkatle dakip ettikleri platformlardan biri de bankaların konut satışları... Kredisini ödeyemeyenlerin evlerini icra ile geri alan bankalar belli dönemlerde bu evleri ihale ile satışa çıkarıyor. İcralık konutların cazip satış rakamları da vatandaşların ilgisini çekiyor. 

Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar portföylerinden bulunan evleri satıyor. Takvim'de yer alan habere göre; her bütçeye uygun olarak satılan konutlar bankaların web sitesinde yayınlandı.

Bankanın satışa sunduğu konutlara teklif vermek için öncelikle üyelik işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra teklif ver butonuna basarak satılık konut için teklif veriliyor.

Son teklif veren kişinin üzerine 30 dakika boyunca yeni bir teklif gelmemesi halinde konut satışı tamamlanmış olur. Ancak yeni bir teklif verilmesi halinde bu süre otomatik olarak 30 dakika daha uzar. 30 dakikalık süre zarfında yeni bir fiyat teklifi verilmezse e-ihale yöntemi ile satışa sunulan konut en yüksek teklifi veren kişi ya da kuruma satılmış olur.

Bankalardan satılık icralık konutların adresleri 

Türkiye genelinde konut satışı yapan bankalar şu şekilde:

İş Bankası ucuz konut satışları için TIKLAYINIZ

Ziraat Bankası ucuz konut satışları için TIKLAYINIZ

Denizbank ucuz konut satışları için TIKLAYINIZ

Yapıkredi Bankası ucuz konut satışları için TIKLAYINIZ

 

İCRADAN DAİRE NASIL ALINIR

Piyasa koşullarının çok altında satılması nedeni ile tercih edilen icradan satılık daireler verilen ilanlar aracılığı ile satışa çıkarılıyor.  Belirli bir süre ilanda kalan daireler için icra ihaleleri düzenleniyor ve bu ihalede genelde açık artırma yöntemi ile en yüksek teklifi veren kişi icradan satılık daire almaya hak kazanıyor.

İcralık ve ve icralık araçlar için icra daireleri aynı yöntemle satış yapıyor. İcradan satılık daireler için en büyük avantaj ise normal piyasa fiyatları ile karşılaştırıldığında çok daha düşük fiyatlara satılması. İcralık gayrimenkuller bu nedenle ev sahibi olmak isteyen kişiler içinde büyük bir cazibe oluşturuyor.

Genelde icradan satılık daireler ile normal daire fiyatları arasında nerede ise yüzde 50 gibi büyük bir fark bulunurken bu fark teklif toplama döneminde kapansa da yine de en az yüzde 20 fiyat avantajı ile ev sahibi olma fırsatı bulunuyor.

İCRA İHALESİ SONRASI NE YAPILIR

İhaleyi kazandıktan sonra, ihale üzerinde itiraz ya da fesh davası açılmadığı takdirde 10 gün içerisinde paranın tamamı ödenmesi gerekiyır. Daha sonra icra dairesi tarafından, belirtilen tapu için tapu müdürlüğüne yazı gönderilmesi gerekmektedir. Bunun yanında ihale yoluyla alınan gayrimenkul, satış tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde Gelir Vergisi Kanunu'na göre satılamamaktadır. Eğer gayrimenkulün satışı yapılırsa aradaki fark kadar gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.