Konut Haberleri
12 Ağu 2020 11:25 Son Güncelleme: 12 Ağu 2020 12:04

Bankaların el koyup sattığı evler nasıl alınır?

Bankaların takibe düşen kredi miktarı rekor seviyelere ulaşırken yaşanan bu olumsuzluk konut stoklarında da yükselmesine yol açtı.

Bankaların el koyup sattığı evler nasıl alınır?

Halk Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası satılık gayrimenkul ilanları ile binlerce konut, işyeri, arsa, tarla, bağ, bahçe, hobi bahçesi, yazlık ve dükkan düşük fiyatlara ek olarak dosya masrafsız, ekspertsiz ücreti ödenmeksizin konut kredisi desteği sürüyor. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; üstelik söz konusu konutlar satışa sunulmadan önce fiyat belirleme çalışmaları kapsamında ekspertiz işleminin yapıldığı yaklaşık 1.500 - 2 bin lira aralığında olan konut kredisi ekspertiz ücreti ve bin lira olan konut kredisi dosya masrafı gibi ücretlerden de muaf oluyor. Bu masrafların ödenmesiyle 3 bin liralık bir avantaj sağlanıyor. 

E İHALE YÖNTEMİ İLE EV / KONUT SATIN ALMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR, NASIL ALINIR?

Sisteme giriş yapılmasının ardından teklif ver butonuna basıp satılık konut için teklif verirsiniz. Son teklif veren kişinin üzerine 30 dakika boyunca yeni bir teklif gelmemesi durumunda konut satışı tamamlanıyor. Ancak yeni bir teklif verilmesi durumunda bu süre otomatik olarak 30 dakika oluyor. 30 dakikalık süre zarfında yeni bir fiyat teklifi verilmezse e ihale yöntemi ile satışa sunulan konut en yüksek teklifi veren kişi ya da kuruma satılıyor.

İcradan Satılık Daire Nasıl Alınır?

Piyasa koşullarının çok altında satılması nedeni ile tercih edilen icradan satılık daireler verilen ilanlar üzerine satılıyor.

Belirli bir süre ilanı yayınlanan daireler için icra ihaleleri düzenleniyor ve bu ihalede genelde açık artırma usulüyle en yüksek teklifi veren kişi icradan satılık daire almaya hak kazanıyor.

İcra daireleri tüm icralık daire için aynı satış yöntemini uyguluyor. İcradan satılık daireler için en büyük avantaj ise normal piyasa fiyatlarına göre çok daha düşük fiyatlara satılması. İcralık gayrimenkuller bu nedenle ev sahibi olmak isteyen kişiler içinde büyük bir cazibenin oluşmasına yol açıyor.

Genelde icradan satılık daireler ile normal daire fiyatları arasında nerede ise yüzde 50 gibi büyük bir fark olurken bu fark teklif toplanırken kapansa bile yine de en az yüzde 20 fiyat avantajı ile ev sahibi olma imkanı sunuluyor.