Güncel
23 Eyl 2016 12:40 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:51

Bakü'de Azerbaycan-Türkiye Gençler Forumu

- Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Coşkun:- "Devlet başkanlarımız ve tüm kurumlar, Türkiye - Azerbaycan kardeşliğine dört elle sahip çıkmakta, daha da ileriye götürmek için çaba sarf etmektedirler. Fakat ilişkileri daha da ileriye taşımak için esas vazife gençlere düşüyor"- ADA Üniversitesi...

Bakü'de Azerbaycan-Türkiye Gençler Forumu

BAKÜ (AA) – Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğince ADA Üniversitesinde Azerbaycan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla Azerbaycan-Türkiye Gençler Forumu düzenlendi.

Etkinliğe Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve ADA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hafız Paşayev, Uluslararası İlişkiler Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Elnur Soltanov, Yunus Emre Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım, Türk ve Azerbaycanlı öğretim görevlileriyle öğrenciler katıldı.

Büyükelçi Coşkun toplantıda yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın çok kısa zaman diliminde hem altyapısını hem üstyapısını olağanüstü düzeyde ilerlettiğini, insan kaynaklarını da geliştirdiğini söyledi.

Anadolu'da herkesin kalbinde doğal olarak Azerbaycan sevgisi olduğunu hatırlatan Coşkun, Azerbaycan'da yaşanan tüm hadiselerin Türk insanın gönlünde, Türkiye'deki hadiselerin de burada misliyle karşılık bulduğunu vurguladı.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliğin tesadüfi ve dönemsel olmadığını söyleyen Coşkun, düşüncelerini şöyle anlattı:

"Bu tarihten devraldığımız bir mirastır. Bu miras acı ve tatlı sayfalarla doludur. Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinde Çanakkale'de Azerbaycanlı kardeşlerimizin yardıma koştuğunu, Kafkas İslam Ordusunun Bakü'yü kurtarmaya gelmesini hatırlamamız lazım. Devlet başkanlarımız ve tüm kurumlar, Türkiye Azerbaycan kardeşliğine dört elle sahip çıkmakta, daha da ileriye götürmek için çaba sarfetmektedirler. Fakat ilişkileri daha da ileriye taşımak için esas vazife gençlere düşüyor. Hepimiz bu bağlamda tarihten devraldığımız bu sorumluluğu yerine yetirirsek son dönemde gördüğümüz olumlu gelişmeleri daha da ileriye taşıyabileceğiz.

Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte yarattığı geometrik sonuçlar çok önemlidir. Ortak enerji ve ulaştırma projelerini düşündüğümüzde Azerbaycan artık dış politika yelpazesinde Türkiye için en öncelikli ve önemli ortak haline gelmiştir."

ADA Üniversitesi Rektörü Paşayev, Azerbaycan'ın bağımsızlığın ilk yıllarında Türkiye'nin verdiği desteklerden bahsetti.

Paşayev, bağımsızlığın ilanının ardından ülkelerini dünyaya tanıtmak isteyen Azerbaycan büyükelçilerine Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerinin kapılarını açtığını ve her tür desteği verdiğini belirtti.

Yunus Emre Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Yıldırım, sadece Türkiye'nin değil, tüm Türk dünyası ve Azerbaycan'ın da kurumu olduklarını kaydetti.

Yıldırım, Yunus Emre Enstitüsü olarak 38 ülkedeki 46 şubeleri ile Azerbaycan'la ilgili tüm faaliyetlere destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.

- "İlişkilerimizi geliştirmek için daima çalışmalıyız"

ADA Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Soltanov, iki ülke arasında çok iyi ilişkiler olduğunu, Azerbaycan dış politikasında Türkiye'den daha önemli bir devlet olmadığını söyledi.

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin ortak kültür üzerine kurulduğu yönündeki görüşlere pek de katılmadığını ifade eden Soltanov, "Azerbaycan ve Türkiye 100 yıl önce ortak acılardan geçti. Düşmanlarımız ortak oldu. İlişkilerimizi sadece ortak kültürümüzle değil, emek ve kanla kurduk. Emeğimizi sürdürmeliğiz. İlişkilerimizi geliştirmek için daima çalışmalıyız." görüşünü paylaştı.

Forum, Türk ve Azerbaycanlı araştırma görevlileri ve öğrencilerin fikir alışverişleriyle devam etti.