Ekonomi
04 Oca 2016 16:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:58

Baklava severlere uyarı! Aman dikkat...

Vatandaşı her türlü kandırmaya çalışan bazı esnaflar bu kez baklavaya el attı. Eskiden terazi uaynıklığı yapanlar şimdi de kutuyu ağırlaştırıyor...

Baklava severlere uyarı! Aman  dikkat...
90 yıllarda yaşayanların çoğu bakkal ve manavlardaki terazi gramaj oyununu iyi bilir. Gün tekerrür etti ve bu kez üçkağıt kutudan geldi. Baklavanın kutusu ağırlaşıyor ve 1 kilogram baklava 800 gram oluyor. Nasıl mı? Bugün gazetesinin haberine göre, pastane ve marketler, satışa sundukları baklavadan kutuların ağırlığı sayesinde haksız kazanç vurgunu yapıyor. 80 ile 200 gram arasında değişen bu kutuların ağırlığını da net ağırlığa ekleyen pastaneler, bu sayede 70 liraya sattıkları baklavadan 6 ila 14 lira fazladan kazanıyor.

1 kilo baklavadan elde kalan...
1 kilo baklava aldığını sanan vatandaş ise evine 800 gram tatlı ile dönerken, günde ortalama 100 kilo baklava satan bir işletme ise bu oyun sayesinde 1.400 lira kazanıyor. 

Daranın ayrı, net gramın ayrı tartılması gerektiğini söyleyen Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu,  Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği’ne göre ambalajın üzerine net ve brüt gramın ayrı olarak yazılması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu şu bilgileri verdi: “Baklava kutularının maliyetinin vatandaştan çıkarılması mevzuata aykırıdır. Zaten bir ürünün maliyeti yapılırken onun ambalaj maliyeti de koyulmak zorunda. 

Yasa ihlali...
Bu tür gıda ürünlerinin ambalajlarının üzerine son kullanma tarihinin de eklenmesi lazım. Ürünlerin fahiş fiyatla satılması tüketiciyi istismar etmektir. Yapılan bu uygulama yasanın ihlalidir.” Satış fiyatları son dönemde yükselen ceviz ve Antep fıstığı nedeniyle ürünlerine zam yapmak zorunda kalan tatlı üreticileri, düşen kârlarını bu yolla kapatmaya çalışıyor.

Ağaoğlu, “Ambalajlarda brüt ve net ağırlık ayrı ayrı yazılmalı. Kutu maliyitenin vatandaştan çıkarılması mevzuata aykırı” uyarısında bulundu.
ETİKETLER
#BAKLAVA #baklava kutu