Ekonomi
09 Eyl 2015 10:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:21

Bakıcılara kur darbesi

Doların 3 liranın üzerine çıkması evinde dolarla bakıcı çalıştıran aileleri harekete geçirdi. Dolarda ısrar eden bakıcıları ile yollarını ayıran aileler, rotayı TL ile çalışan bakıcılara çevirdi

Bakıcılara kur darbesi
Ağırlıklı olarak beyaz yakalı çalışanlar ile gelir durumu yüksek ev hanımlarının evlerinde temizlik ve çocuk bakımı için çalıştırdığı bakıcılar kur artışının kurbanı oldu. Özellikle Türki Cumhuriyetler'den Türkiye'ye gelip dolarla çalışan bakıcılar doların 3 liranın üzerine çıkması sonrası ya işinden oldu ya da TL'ye dönmek zorunda kaldı. Türk bakıcıların aldığı aylık yüksek olmasına rağmen onlar da geri kalmadı. Aylık 1500-2000 lira arasında çalışan Türk bakıcılar da maaşlarına yüzde 10 zam yaptı. Dil bilen, eğitimli ve tecrübeli bakıcıların ise ya aldıkları aylık maaş düşürüldü ya da işten çıkarıldı.

Gardenya Danışmanlık yöneticisi Hacer Yüksel, kur artış sıkıntısını sabitleyerek aştıklarını ancak bunu kabul etmeyip konjonktüre göre hareket edenlerin dolarla çalışan personeli işten çıkarıp TL ile çalışan bakıcı talep ettiklerini söyledi. "1 aydır birçok bakıcı işsiz kaldı. Nasıl olsa iş bulurum deyip TL'ye dönmek isteyen evlerde işi bırakanlar iş bulamayınca TL'ye dönmeye ya da aldıkları rakamı düşürmeye razı oluyor" diyen Yüksel, özellikle 1000-1200 dolara çalışan personelin işsiz kaldığını dolayısıyla bakıcıların çoğunun talep ettikleri ücreti 100-200 dolar aşağı çektiğini kaydetti.

Eskiden tek bir firmayla çalışan beyaz yakalıların şu anda bir sürü firmadan fiyat teklifi aldığını vurgulayan Yüksel, "Piyasa kaliteli eleman yerine ucuz ve kalitesi biraz daha düşük talebe döndü. Ama buna rağmen Türk bakıcıların talep ettikleri aylık ücretlere yetişemiyorlar" diye konuştu. Sadece Türk bakıcı hizmeti veren Okyanus Danışmanlık yöneticisi Yasemin Çizmeci ise, artan kur sonrası bakıcı parasını zor denkleştiren ailelerin sigorta yaptırmaya ise yanaşmadıklarını belirtiyor. Dolayısıyla bu noktada sigorta istemeyen yabancı uyruklular tercih ediliyor. Aileler bütçeleri yeterli olmadığı için Türkçe konuşmakta zorlanan, yaşam kültürü farklı yabancı uyruklulara mecbur kalıyor. Kura bağlı hareket eden aileler bu yüzden sık sık bakıcı değiştirmek zorunda kalıyor.

Yanında Türki Cumhuriyetler'den gelen bir bakıcı çalıştıran Figen Akol da mevcut bakıcısını işten çıkaranlardan. "Yanımdaki bakıcıya aylık 1000 dolar veriyordum. Ancak 3 ay önce 800 dolar karşılığı 2 bin liraya mal olan bakım hizmeti doların 3 lirayı aşması sonrası 2 .5 liraya dayandı. Bu durum bütçemi aştığı için bakıcıyı işten çıkardım. Şimdi TL ile çalışan bir bakıcı arıyorum" dedi.

Ev hanımı Hale Sönmez ise 800 dolar aylık verdiği ve temizlik işleri için yanına aldığı bakıcıyı doların 3 liranın üzerine çıkması üzerine işten çıkarmak zorunda kaldığını ifade etti. Sönmez, "Bir süre hem çocuk bakımı hem de evin işlerini kendim halledeceğim" diye konuştu. (Sabah)