Kentsel Dönüşüm
21 Mayıs 2013 10:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:25

Bakanlık uyardı emsal değişti işler karıştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kadıköy Fikirtepe'de aldığı emsal düşürme kararı vatandaşı zor du

Bakanlık uyardı emsal değişti işler karıştı

Kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirildiği Kadıköy Fikirtepe 'de işler karıştı. Fikirtepe İmar ve Uygulama Planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce 5'nci kez değiştirildi. Daha önce vatandaşa verilen yüksek emsaller düşürüldü. Kararın nedeni ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İBB'ye yaptığı uyarıydı. Çünkü bakanlık burayı 'riskli bölge' ilan etmiş ve yüksek emsalli yapılaşma yanlışından dönülmesini istemişti.

DEĞİŞİKLİK VATANDAŞI MAĞDUR ETTİ

Eski imar planlarında tanınan yüksek emsaller bölgede keşif yapan müteahhitlerin sayısının da artmasına neden oldu. Yüksek emsal kararı sonrası Fikirtepe'de mülk sahipleriyle anlaşmaya giden müteahhitler kimilerine 3 kimilerine ise 5 daire vaat etti. Evler boşaltıldı ancak inşaatlar başlamadı. Emsal düşürülünce de vatandaşlar ortada kaldı. Şimdi kimisi müteahhitleri bulamıyor kimisi ise müteahhitlere sordukları 'şimdi ne olacak?' sorusuna yanıt alamıyor.

SON ÇARE DE TÜKENDİ

Emsal değişikliği kararını öğrenen Fikirtepeliler planlar askıdayken İBB Meclisi'ne iptal için başvuruda bulundu, ancak 155 dilekçenin yer aldığı başvuru İBB Meclisi'nce reddedildi. Vatandaşın son umudu da tükendi.

EVE GÜVENİP BOŞANAN BİLE VAR

Eski planlardaki yüksek emsal hakkı daire fiyatları konusunda da yüksek rakamlar konuşulmasına neden oldu. Dönüşüm sonrası daire fiyatlarının 500 bin TL'den başlayacağını öğrenen mülk sahiplerinden bazıları eşlerinden bile ayrıldı. İçinde bulundukları duruma isyan eden Fikirtepeliler, 'Kentsel dönüşüm yuvaları dağıtıyor' diye isyan etti.

internethaber.com