Ekonomi
27 Tem 2015 12:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:59

Bakanı Şimşek'ten memura zam açıklaması!

Memur maaş zamları İmkanları değerlendiririz, elimizden gelenin en iyisini yaparız ama 'seçim belirsizliği var' diye de Türkiye'nin ileride ödeyemeyeceği bir faturayı da millete ödetmeyiz

Bakanı Şimşek'ten memura zam açıklaması!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönem memur maaş zamlarının belirleneceği toplu sözleşme sürecine ilişkin, "İmkanları değerlendiririz, elimizden gelenin en iyisini yaparız ama 'seçim belirsizliği var' diye de Türkiye'nin ileride ödeyemeyeceği bir faturayı da millete ödetmeyiz" dedi.

Şimşek, NTV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Vergi Usul Kanununda yapılacak değişikliklere ilişkin bir soru üzerine Şimşek, 1960'tan bu yana doğru dürüst el atılmamış bir alana el attıklarını söyledi.

Söz konusu düzenlemenin çok önemli olduğunun altını çizen Şimşek, "İlk taslak hazır. Çok önemli düzenlemeler içeriyor. Vergi Usul Kanunu açısından özellikle kayıtdışılıkla mücadele, mükellef haklarının korunması, sistemin basitleştirilmesi anlamında, çok modern müesseselerin entegre edilmesi anlamında bu çalışmayı önemsiyorum ama henüz ne Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) ne hükümet düzeyinde görüşüldü" dedi.

Kamu İhale Kanununa ilişkin çalışmaların da bitme aşamasında olduğunu bildiren Şimşek, kanunun 2002'de eksik biçimde çıkartıldığını dile getirdi.

Mevzuatı topyekun gözden geçirdiklerini belirten Şimşek, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uygun, istisnaların kaldırıldığı ve sektör yasasının getirildiği bir taslak üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Memur maaş zamları

Hükümet ile memur kesimi arasında yapılacak memur maaş zamlarına dair toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, memur ve emeklilerin kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

"Bütün çalışanlarımızın alın terlerinin karşılığının en iyi şekilde ödenmesi bizim için esastır" diyen Şimşek, memurlar da dahil olmak üzere toplumun diğer kesimlerinin enflasyona ezdirilmemesinin temel ilkelerinden olduğuna dikkati çekti.

Bugün itibarıyla bütçenin yaklaşık yüzde 30'unun memur maaşlarına gittiğini anlatan Şimşek, "Bu ülkenin imkanları sınırlı, ihtiyaçlar sınırsız. Taleplere saygı duyarız ama bu bir müzakere sürecidir. Bizdeki imkanları değerlendiririz, elimizden gelenin en iyisini yaparız ama 'seçim belirsizliği var' diye de Türkiye'nin ileride ödeyemeyeceği bir faturayı da millete ödetmeyiz" dedi.

Yoktan var etmenin Allah'a mahsus olduğunu dile getiren Şimşek, olmayan bir imkanın dağıtılması halinde o ülkenin çocuklarının borçlanacağını ifade etti.

Şimşek, toplu sözleşme sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Özelleştirme politikaları

Özelleştirme politikalarına ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, küresel konjonktür ve Türkiye'nin içinden geçtiği sürecin ister istemez özelleştirme süreçlerini bir miktar etkilediğini kaydetti.

Program kapsamında olan varlıklar konusunda önceki planlamalar çerçevesinde çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Şimşek, "Şunu da görelim. Bu olay sadece sizin hazırlıklarınızla sınırlı değildir. Talep ayağı çok önemli. Özellikle piyasalardaki son dalgalanmalar tabii ki bir miktar etkileyebilir. Bu sene hedefleri tutturmaya çalışacağız ama muhtemelen, geçmiş birkaç yılda olduğu gibi hedeflerin bir iki katını gerçekleştirmemiz zor olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Batı ve İran arasındaki nükleer müzakerelerin sonuçlanması

Batılı ülkeler ile İran arasında tamamlanan nükleer müzakerelerin Türkiye'ye etkisine ilişkin de konuşan Şimşek, yalnızca ekonomik ve ticari ilişkiler açısından bakıldığında İran'ın muazzam bir potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Ekonomik açıdan değerlendirildiğinde İran ile Batı arasındaki sorunun çözülmesinin Türkiye'nin lehine olduğunun altını çizen Şimşek, "Bizim İran'a ihracatımız artacaktır. Oradan Türkiye'ye yatırımlar artacaktır. Petrol fiyatları kalıcı bir şekilde daha düşük seviyede seyredebilir" dedi.

Bölgedeki jeopolitik risk unsurlarından bir tanesinin çözüme kavuşmasını da olumlu bir gelişme olarak nitelendiren Şimşek, buna karşın siyasi açıdan bakıldığında ise bölgedeki hemen hemen birçok olayın arka planında İran'ın bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye olarak komşu ülkelerin tamamının güçlü olmasını ve siyasi istikrar içinde refah artışının sağlanmasını istediklerini dile getiren Şimşek, "Çünkü o refahtan en çok Türkiye pay alacaktır" ifadesini kullandı.