Konut Haberleri
05 Eki 2017 09:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:28

Bakan müjdeyi verdi! İstanbul'a 2 yeni ilçe geliyor

Beklenen Marmara Depremi için hazırlıklar son hız devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, bu çalışmalar kapsamında İstanbul'a 2 yeni ilçe kurulacağını belirtti.

Bakan müjdeyi verdi! İstanbul'a 2 yeni ilçe geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlı Mehmet Özhaseki, İstanbul için çok önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'da depreme dayanıklı iki büyük ilçe için çalıştıklarını söyleyen Bakan Özhaseki, İstanbul'da kentsel dönüşümü bu planladıkları 2 dev ilçe üzerinden yürütmeyi planladıklarını ifade etti.

1 milyon nüfus olacak

İstanbul için özel birim kurduklarını söyleyen Mehmet Özhaseki, İstanbul Avrupa Yakası'nda planlanan yeni ilçenin içine 10-12 ilçe alacak büyüklükte olduğunu belirtti. Kurulacak yeni şehir Avrupa Yakası'nda yer alacak. 1 milyon nüfusu olacak yeni şehir mahalle dokusunda olacak. Bu alan öncelikle depreme karşı yıkılabilecek alanlarda oturanlar taşınacak. Sosyal donatı alanları olarak kullanılması gereken ama işgalli olan yerdekiler ikinci halkada taşınacak. Üçüncü olarak ise sağlık ocağı var.

Bağcılar taşınacak

Bakan Özhaseki yeni şehir planıyla ilgili sene sonuna kadar çalışacak. "Kendi ekibimle çalışıyorum. Sonra Bakanlar Kurulu’na anlatmalıyım, Cumhurbaşkanımıza anlatmalıyım. Sonra vatandaşa anlatmalıyız." diyen Özhaseki, bu projenin Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi’nin olduğu çevreyi çok yakından ilgilendirdiğini söyledi.

İlk etapta taşınacak ilçeler
1-) Esenler
2-) Güngören
3-) Bağcılar
4-) Eyüp
5-) Sultangazi

5 yıl içinde yepyeni bir şehir çıkaracaklarını belirten Özhaseki, planlanan yeni ilçelerin mimari yapısına da çok önem verdiklerini söyledi. Kurulacak dev şehir için 10-15 mimar çalışıyor. En fazla 6 kata kadar izin verilecek olan yeni şehir ile deprem korkusu bitecek.

Deprem maliyeti 100 milyar dolar

Türkiye'nin yüzde 66'sı deprem riski altında ve bu rakamın yüzde 71'i birinci fe ikinci derece deprem bölgesinde. Bakan Özhaseki deprem riskinin en çok İstanbul'da olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm yasasında revizyona gideceklerini belirte Özhaseki, "Senede 500 bin konut yenileyeceğiz. Bunun 200-300 bini İstanbul geri kalanı Anadolu’da olacak. Böylece bina stokunun yüzde 40’ını yenileyeceğiz. Kişi kendisi binasını güçlendirmek veya değiştirmek istiyorsa, belediyeye harç-ruhsat filan hiçbir şey vermeyecek. Belediye bu işe girdiğinde ise, can suyu olan parayı sıfır faizle vereceğiz. Yaptıkça para vermeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.