Konut Haberleri
28 Ara 2015 08:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:56

Bakan müjdeyi verdi! Gençlere 50 bin lira destek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümetin 2016 programı hakkında bilgi verdi. Sıçrama yılına değinen Yılmaz, gençlere 50 bin liralık desteğin de müjdesini aktardı

Bakan müjdeyi verdi! Gençlere 50 bin lira destek
64. Hükümet, 2016 yılını sıçrama yılı ilan etti. Yeni yıl için geri sayım devam ederken Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2016'nın ekonomide sıçrama yılı olacağı ve dünya ekonomisindeki tüm senaryolara karşı B Planı'nın hazır olduğunu söyledi. İki temel strateji belirlediklerini anlatan Bakan Yılmaz, "Birincisi ihtiyacı ve tasarrufları artırarak dış kaynaklara ihtiyacı azaltmak. İkincisi rakiplerimize göre yatırım ortamını iyileştirmek, reformları gerçekleştirmek. Türkiye hazırlığını yapmış durumda" dedi. Yılmaz, büyüme ve istihdamın daha fazla artacağını dile getirerek şu mesajları verdi:

YATIRIMLAR HIZLANACAK: Yatırımlar sürecek. Sadece kamu yatırımlarımız 40 milyar dolara yaklaşmış durumda. Özelle birlikte bu rakam 150 milyar dolar. Türkiye kritik bir aşamada, artık belli büyüklüğe ulaştı. Bundan sonrası ikincil nesil reformlarla gerçekleşebilecek bir durum.

İYİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ: İstikrarın pekiştiği, reform gündeminin yoğun bir şekilde önümüze konduğu bir ortamda çok daha iyi bir döneme giriyoruz. Büyümemizi, istihdamımızı daha fazla artıracağımız bir dönem olacak. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Küresel krizin etkileri halen sürüyor. Bu süreçte bizim mutlaka büyümeyi sürdürmemiz gerekiyor.

FAİZ SARMALINDAN KURTULDUK: İktidara geldiğimizde 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Şimdi çok farklı Türkiye var. Artık ağırlıklı harcamamız faiz değil. Bütçedeki payı da yüzde 13'e geriledi.

KİŞİ BAŞINA 13 BİN DOLAR: Kişi başına gelirimizi ileri ülkeler seviyesine taşımak istiyoruz. Kişi başına en az 13 bin dolar gelire çıkarsak yüksek gelir grubuna terfi etmiş olacağız. Bunun için de reform yapmamız gerekiyor. Ülke olarak en yüksek insani gelişmişlik grubuna geçmek istiyoruz.

AVRUPA İLE İLİŞKİLER: Avrupa'daki toparlanma ihracatımızı olumlu etkileyecek. İlişkilerin ivme kazanması da ekonomiyi olumlu etkileyecek. Mali işbirliği konuları yine çok önemli birtakım projelere AB'nin destek olması, mülteci meseleleri konusunda yardımlaşmamız önemli. Üyelik sürecinin ivme kazanmasını bekliyorum.

ESNAFA FAİZSİZ KREDİ: Vaatlerimizi yerine getirme konusunda ciddi bir planlama ve çalışma başlatmış durumdayız. Esnafa Halk Bankası aracılığıyla 30 bin lira faizsiz kredi uygulaması başlıyor. Girişimci gençlerimize KOSGEB kanalıyla 50 bin liraya kadar hibe destek programı da yaşama geçiyor.

SURİYELİLERE MESLEKİ EĞİTİM: Suriye'den gelen 2 milyondan fazla bir nüfus var. Zamanla yaşanan hadise insani kriz ötesinde kalkınma meselesine dönüşüyor. Bu insanlara mesleki eğitim vermezseniz sağlıklı bir yaşam kurmaları mümkün değil. sağlık dışında en önemli mesele mesleki eğitimdir.

TERÖRE İNAT: Teröre inat bölgede yatırım yapıyoruz, yapacağız. Birileri yoksulluğun azalmasını istemiyor.

FİNANS MALİYETİ DÜŞMELİ: Türkiye'ye gelecek yabancı yatırım da dahil bu konuda finansman maliyetleri düşmeli.

FED KARARININ ETKİSİ: Fed kararının Türkiye'de olumsuz bir etkisi olmadı. Piyasaların beklediği bir gelişme yaşandı. Bu karar piyasaları rahatlattı.

MERKEZ'E MÜDAHALE YOK: (MB'nin faiz artırmama kararı) Yatırımlar açısından tabii ki finansman maliyetlerinin düşmesini isteriz. Ancak bu istek Merkez Bankası'nın kararlarına müdahale değildir. Araç bağımsızlığı var, kendi kararlarını alıyor.

İşbirliği anlaşması yapılmalı
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bütün bölge ülkelerini ticareti kolaylaştıracak Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nı imzalamaya çağırdı. Yılmaz, "ECOTA da yeterli değil. Hemen arkasından burada bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması gerekir. Ticareti ve ulaştırmayı kolaylaştırmalıyız. Gümrük standartlarını uyumlaştırmalı ve geliştirmeliyiz. Ayrıca altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Bu bölgeye daha fazla yabancı yatırım çekilebilir" dedi.