Kentsel Dönüşüm
02 Ara 2019 11:26 Son Güncelleme: 02 Ara 2019 12:47

Bakan Kurum'dan mesaj: Hedef hem akıllı hem de kimlikli şehirler!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yeni dünya düzeninde oyuncu değil oyun kurucu olacak şehirler ortaya çıkarmak istediklerini söyledi. Kurum’a göre şehirler akıllanırken kişiliklerini de kaybetmemesi şart.

Bakan Kurum'dan mesaj: Hedef hem akıllı hem de kimlikli şehirler!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek, şehirleri marka şehir haline getirecek ve dünya şehirleriyle yarıştıracak projeleri yapmaya gayret gösterdiklerini söyledi. Şehrin akıllı olması ama kişilikli, kimlikli kalması gerektiğine işaret eden Kurum, "Yüksek hedefleri belirlemelidir ama ayakları da yere basmalıdır. Mesela şehrin içine girdiğinizde tarihi görürsünüz ama geçmişte değil, o anda görürsünüz. Bu nedenle tarihi değerlerimiz sadece geçmişimiz değildir, bugün hatta yarınımızdır" ifadelerini kullandı.

OYUN KURUCU OLACAKLAR

Dünyanın 20 şehrinin ekonomik güç bakımından birçok ülkeyi geride bırakmış durumda olduğuna dikkati çeken Kurum, “Brookings Raporu'na göre, dünyanın en dinamik ve hızlı gelişen ilk 10 kenti arasında 4 şehrimiz; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa yer alıyor. Fakat Türkiye'nin 4 şehirle değil, onlarca marka şehirle 'Şehirler Süper Ligi'nde yer alması gerekiyor. Bu hem ekonomik rekabet gücümüz hem de uluslararası ilişkilerimiz bağlamında çok önemli. Türkiye, şehirleriyle bu yeni dünya oyununda sadece oyuncu değil, oyun kurucu olarak yerini almalıdır" diye konuştu.

İNSAN MERKEZLİ DÖNÜŞÜM

Kurum, bugün Türkiye’de 75 milyon 666 bin vatandaşın şehirlerde, 6 milyon 337 bin vatandaşın ise köylerde yaşadığını belirterek şöyle devam etti: Tarımdan sanayiye, ulaşımdan yeşil alanlara kadar şehirlerimizin 100 yıllık planlamalarını yapmak için Türkiye Mekansal Strateji Planı'nı ortaya koyuyoruz, 2020 yılı içerisinde bu planı tamamlayacağız. İnsan merkezli bir kentsel dönüşümle; afetlere hazır, kimlikli, kişilikli, engelli dostu marka şehirleri inşa etmek istiyoruz. Coğrafi bilgi sistemlerini geliştiriyor, şehirlerimizin dijital dönüşümünü tamamlayacak adımları atıyoruz. Enerji verimli, sıfır atık uyumlu ve akıllı teknolojilerle donatılmış yapılar inşa ediyoruz."

5 YILDA 1,5 MİLYONLUK DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümün Türkiye'nin en önemli problemlerinden biri olduğunu belirten Kurum, yıllık ortalama 23 bin deprem yaşandığını, nüfusun yüzde 71'inin riskli bölgelerde ikamet ettiğini dile getirdi. Kurum, "Kentsel dönüşümle ilgili hedeflerimizi belirledik. 1,5 milyon acil öncelikli dönüştürülmesi gereken konut var. Her yıl 300 bin konut dönüştürmek suretiyle 5 yıl içerisinde bu dönüşüm sürecini tamamlamak istiyoruz. Bu yıl 25 bini İstanbul'da olmak üzere 65 bin konutun dönüşümüzü başlattık. İstiyoruz ki 2023'te ülkemiz her alanda dünyayla yarışır bir ülke haline gelsin" dedi.