Kentsel Dönüşüm
24 Kas 2020 14:00 Son Güncelleme: 24 Kas 2020 17:05

Bakan açıkladı! Kentsel dönüşüme 8 yılda aktarılan devlet kaynağı ne kadar?

Merak edilen o rakamı Bakan Murat Kurum açıkladı. Kentsel dönüşüm projelerine 2012 yılından beri devlet ne kadar kaynak aktardı?

Bakan açıkladı! Kentsel dönüşüme 8 yılda aktarılan devlet kaynağı ne kadar?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşüm projelerine 2012 yılından bu yana devletin aktardığı rakamı açıkladı. Evini kentsel dönüşüme verenlere kira yardımı, konut kredisi faiz desteği, hibe ve kamulaştırma ödemesi olarak hak sahiplerine aktarılan miktar merak ediliyordu. 

İzmir depreminde yıkılan 17 bina ile birlikte gözler yeniden kentsel dönüşüm konusuna çevrildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm konusunda son rakamları kamuoyuna açıkladı. 

Devletin "riskli alan", "rezerv yapı alanı", "kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı", "yenileme alanı" ve "riskli yapılar" kategorisine almış olduğu kentsel dönüşüm kapsamında bulunan taşınmazlar için vermiş olduğu destek ödemeleri 60,5 milyara ulaştı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak amacı ile başlatılan kentsel dönüşüm destek ödemeleri tüm hızı ile devam ediyor.

Bakanlık tarafından açıklanan son rakamlara göre kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 2012 yılından bu yana 67 şehirde 48 bin hektar rezerv yapı alanı, 33 ilde 161 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ve 11 ilde 16 yenileme alanı olarak ilan edildi. 

Bu alanlarda belirlenen 673 bin konut ve iş yerinin yıkım işlemleri de Bakanlık gözetiminde tamamlandı. Devlet kentsel dönüşüm projeleri kapsamında aynı zamanda Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamında riskli alanlarda oturan vatandaşlar için 15 bin konutu TOKİ işbirliği ile üretmeye başladı.

Yürütülen çalışmalar kapsamında Trabzon Araklı ile Çamlıktepe ve Özgen, Samsun İlkadım, Giresun Merkez ve Tirebolu'da sel ve heyelan afetlerinde konut projelerinde kullanılmak için arazi devir çalışmalarına da start verildi. 

Giresun'un Bulancak ilçesinde yer alan 570 konutun yapım çalışmalarına devame  edildi. Trabzon'un Araklı ilçesinde bakanlık eli ile yapımına başlanan 118 konutun inşaat işleri ise yürütülen titiz çalışmalar sonunda tamamlandı.