Ekonomi
23 Şub 2016 15:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:05

Bakan açıkladı! Bebek oyunculara yasak geliyor

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, yeni yasa tasarısına göre, 36 aylıktan küçük çocukların çalışması ve dizi setlerindeki çalışmaya yönelik bir düzenleme yapacaklarını açıkladı...

Bakan açıkladı! Bebek oyunculara yasak geliyor
Dizi dünyasına devlet eli geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, dizi setlerine yönelik olarak çalışmalarını sürdürdükleri Kültürel ve Sanatsal Faaliyetlerde Çalışan Çocukların Çalıştırılma Usul ve Esasları Yönetmeliği Taslağı’nda 36 aylıktan küçük çocuklar için sınırlandırmaların söz konusu olduğunu, çocuklar için pedagog ve psikolog görevlendirilmesi ve kozmetik ürünlerin yasaklanması düzenlemelerinin ele alınacağını bildirdi. Soylu, Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden toplam 206 işyerine 249 bin 566 TL idari para cezası uygulanmasının istendiğini belirtti.

Soylu, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin film ve dizi setlerinde çalışan çocuklara yönelik soru önergesini yanıtladı. Soylu, “Film ve dizi setlerinde çalışan çocukların çalışma koşullarını arıştırmak üzere 2011’de ILO, UNICEF ve bakanlığımız ortaklığında araştırma yaptırılmış ve yasal düzenleme yapılmıştır” dedi. Soylu, şunları kaydetti:

“Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma saatlerinin günde 7 ve haftada 35 saatten; sanat, kültür ve Reklam faaliyetleride çalışanların ise günde beş ve haftada 30 saatten fazla olamayacağı, bu sürenin, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için günde sekiz ve haftada 40 saate kadar artırılabileceği belirtilmektedir. Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma sürelerinin, eğitim saatleri dışında olmak üzere en fazla günde iki saat ve haftada 10 saat olabileceği, okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma sürelerinin öngörülen süreleri aşamayacağı belirtilmektedir.”