Sektörel
21 Şub 2015 13:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:24

Bağ-Kur'luya prim müjdesi

Geçmişte vergi kaydı bulunup Bağ-Kur'a kayıt yaptırmamış olanlara bir iyi haber daha geldi. Yargıtay karar verdi; Bağ-Kur'lular örnek dilekçeyle dava açabilir...

Bağ-Kur'luya prim müjdesi
Geçmişte vergi kaydı bulunup Bağ- Kur'a kayıt ve tescil yaptırmamış olanlara bir iyi haber daha... Bu kişilere geçmişe yönelik borçlanma imkanı sağlanmasına yönelik düzenleme yapılması gündemde bulunurken; Yargıtay da önemli bir karara imza attı. Binlerce Bağ-Kur'lunun geçmişte çıkarılan ve kısa müracaat süreleri nedeniyle kaçırdıkları sigortalılık hakkının tekrar kendilerine verilmesiyle ilgili Yargıtay'dan emsal bir karar geldi. Ancak Bağ- Kur'luların bu haktan yararlanmak için dava açması gerekiyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), bunun için dilekçe örneği hazırladı.

YASAL ZORUNLULUK VAR

Mardin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Doğan Gazan, esnaf ve sanatkarın Bağ-Kur'unun, kendi adına ve bağımsız çalışma olgusunun gerçekleşmiş olması dikkate alınarak, vergi mükellefiyetinin oluşturulduğu tarihte başlatılmasında yasal zorunluluk bulunduğunu kaydetti. Bu kapsamda yapılan düzenlenmelerin ve Yargıtay kararının memnuniyet verici olduğunu belirten Gazan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

2000 ÖNCESİ KAZANILACAK

"Sosyal güvenlik hakkı, temel insan haklarından olup, uluslararası hukuk normlarıyla anayasalarca güvence altına alınmıştır. Kanuna göre sigortalı sayılanların sigortalı sayıldıkları tarihten itibaren 3 ay içinde kuruma başvurarak kayıt ve tescil yaptırmalarının zorunlu olduğu, aksi durumda kurum tarafından resen tescil işleminin yapılacağı hükme bağlanmıştır. Sigortalılık niteliğini taşıdığı halde 4 Ekim 2000'den önce kuruma Bağ-Kur sigortalılığını başlatmak için başvurmamış olanlardan vergi kaydı 4 Ekim 2000'den önce başlatılmış olanların sigortalılık başlangıç tarihlerini öne çekmek için üst kuruluşumuz TESK müşavirliğimizce dilekçe hazırlanmıştır. Dilekçe örneğini konfederasyonumuzun resmi internet sitesi www.tesk.org.tr adresinde bulabilirler. Yıllardır beklenen, binlerce esnaf ve sanatkarlarımızı ilgilendiren bu önemli fırsattan yararlanılmasını istiyoruz."