Ekonomi
07 Haz 2015 10:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:46

Babacan'dan flaş açıklamalar!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye’nin tasarruf oranlarının büyümesine yetmediğini dolayısıyla dışarıdan finansman girişinin devamının çok önemli olduğunu, yabancının da istikrara baktığını söyledi

Babacan'dan flaş açıklamalar!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin tasarruf oranlarının kendi büyümesine yetmediğini belirterek, “Kendi mevduatımız kendi büyümemizi finanse etmiyor. Dışarıdan finansman girişinin düzenli olarak devam etmesi ise ancak istikrarla mümkün olur” dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde (OSTİM OSB) işletmeleri bulunan sanayicilerle akşam yemeğinde bir araya gelen Babacan, yaptığı konuşmada dünya ve Türkiye’nin oldukça kritik dönemlerden geçtiğini belirterek, küresel krizin etkilerinin hala atlatılamadığını söyledi. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) para politikalarındaki belirsizliğin yanı sıra Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikalarında gevşemeye gitmesinin avro/dolar paritesini şiddetli bir şekilde dalgalandırdığını ifade eden Babacan, bu dalgalanmaların hayra alamet olmadığını dile getirdi. Hem nüfusunun büyük bir bölümünün Müslüman olduğu ve kendi içinde güven ve istikrarın sağlandığı neredeyse tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Babacan, “Ama bizimle de çok uğraşıyorlar. Türkiye’nin dünyada yükselen profilinden rahatsızlık duyanlar oldu” diye konuştu.

Karşılıksız çeke hapis mümkün değil

Küresel krize rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğinin altını çizen Ali Babacan, ülkenin 2010 ve 2011’de arka arkaya yüzde 9’luk büyüme oranları yakaladığını anımsattı. Türkiye’nin tasarruf oranlarının kendi büyümesine yetmediğine işaret eden Babacan, “Dışarıdan finansman girişinin düzenli olarak devam etmesi ise ancak istikrarla mümkün olur” değerlendirmesinde bulundu. Mevcut istikrar ortamının Türkiye’nin en önemli değeri olduğunu kaydeden Babacan, bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.  Sanayicilerin sorularını yanıtlayan Babacan, yeni çek uygulamasına ilişkin bir soru üzerine dün karekodlu çekin lansmanını yaptıklarını anımsattı. Karekodlu çek uygulamasının yaygınlaşmasıyla çek konusundaki sorunların büyük oranda çözüleceğini dile getiren Babacan, “Karşılıksız çek konusunda tekrar hapis cezasına dönmek olacak iş değil. İtibarlı çeklerin kabul edilip olmayanların kabul edilmeyeceği bir döneme girilecek” dedi.