Ekonomi
11 Kas 2015 14:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:45

Azerbaycan ekonomisi çıkmaza girdi

Petrol fiyatlarının beklenenin altında olması nedeniyle zor günler geçiren Azeybaycan'da, enerji dışı yatırımın artırılması için yeni politikalar belirlendi

Azerbaycan ekonomisi çıkmaza girdi
Zengin enerji kaynaklarına sahip Azerbaycan'da, petrol fiyatlarındaki düşüşün neden olduğu ekonomik krizin aşılması için yeni yollar aranıyor. Buna göre enerji dışı sektörlere ve gümrük geçişlerine kolaylık sağlanacak.

Azerbaycan ekonomisinin büyümesi, büyük projelerin hayata geçirilmesi, ülkenin en gelişmiş sektörü olan enerjiden sağlanacak gelire göre planlanıyordu.

Bakü yönetimi, bu yılın bütçesini, petrol fiyatının ortalama 90 dolar olacağı öngörüsüyle hazırladı. Ancak hesaplar uluslararası piyasalara uymadı.

İhracatın yüzde 90'ını enerji sektöründe gerçekleştiren Azerbaycan, gelirin azalması nedeniyle, petrol dışı sektörlerin güçlendirilmesi için bazı tedbirleri hayata geçirmeye başladı.

Ekonomik krizle birlikte şubat ayında yüzde 34 devalüasyona giden hükümet, bu durumdan çıkmak için iş dünyasını güçlendirecek ve girişimcilerin önünü açacak kararlar aldı.

İşletmelerde yapılan denetimler iki yıl durduruldu

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, farklı devlet kurumları tarafından işletmelerde yapılan denetimlerin iki yıl süreyle durdurulmasını ve yeni iş yeri açmayı kolaylaştıracak uygulamaları içeren kararlar imzaladı.

'Tek, hızlı ve şeffat tarife'

Azerbaycan güzergahının daha çok tercih edilmesi için transif yük taşımacılığında "tek, hızlı ve şeffaf tarife" politikasına geçme kararı alındı. Taşımacılık prosedürlerinin kolaylaştırılması için de Transit Yük Taşımacılığı Koordinasyon Konseyi kuruldu.

Gümrük mevzuatında değişiklik

Gümrük mevzuatında da değişiklik yapıldı. Ülkeye gümrük vergisi ödenmeden sokulan ticari olmayan ürün tutarı bin 500 dolardan 10 bin dolara yükseltildi. Azerbaycan Milli Meclisi de vergi mükelleflerine kolaylıklar sağlayan değişiklikleri kabul etti.

'Gelişimi engelleyen maddeler kaldırıldı'

Milli Meclis Ekonomi Politikaları Komisyon Başkanı, Milletvekili Prof. Dr. Ziyad Semedzade, ekonomiyi canlandırmak, petrol ve doğalgaza bağımlı olmaktan kurtarmak amacıyla alınan kararları, "ülke ekonomisinin gelişimini engelleyen etkenleri ortadan kaldırmak" olarak değerlendirdi.

Semedzade, vergi mevzuatında yapılan değişikliklerle girişimciler için daha müsait yatırım ortamının oluşturulduğunu, birtakım yolsuzluklara neden olan bazı maddelerin mevzuattan çıkarıldığını, bazı maddelerin ise mevzuata eklendiğini söyledi.

'Girişimciler daha çok kazanacak'

İşletmelerdeki vergi denetimi dışındaki denetimlerin iki yıl durdurulmasıyla, iş dünyasının toparlanmasını amaçladıklarını dile getiren Semedzade, şunları kaydetti.

"Çeşitli kurumlar tarafından yapılan denetimlerde memurlar keyfi davranışlarda bulunuyor ve birtakım yolsuzluklar yaşanıyordu. Şimdi girişimciler iki yıl boyunca sadece vergi verecekler ve diğer denetimlere tabi tutulmayacaklar. Girişimciler daha serbest olacak, daha iyi üretim yapacak ve daha çok kazanacak."

Semedzade, gümrük mevzuatında yapılan değişikliklerin ise iç piyasada rekabet ortamını iyileştireceğini, bazı ürünlerde fiyatların aşağı çekileceğini ifade etti.