Konut Haberleri
03 Ara 2014 07:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:14

Ayda 640 liraya askerlik!

611 bin 880 askerlik yükümlüsünün faydalanması beklenen uygulamadan 11 milyar liralık bir kaynak bekleniyor. Başvurular 1 Ocak 2015’te başlayacak ve ödemelerde taksit yapılmayacak.

Ayda 640 liraya askerlik!
Başbakan Davutoğlu bedelli askerlikle ilgili detayları açıkladı. Buna göre 1 Ocak 2015 itibarıyla 28 yaşından gün almış olanlar, 18 bin TL bedel ödeyerek, bedelli askerlik uygulamasından faydalanacak...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün partisinin grup toplantısında bedelli askerlik müjdesi verdi. Davutoğlu tarafından açıklanan bedelli askerlik düzenlemesine göre 1 Ocak 2015 itibarıyla 28 yaşından gün almış olanlar, 18 bin TL bedel ödeyerek, bedelli askerlik uygulamasından faydalanacak. 31 Aralık 1987 ve öncesinde doğmuş olanlar, 18 bin TL karşılığında askerliğini yapmış sayılacak. 1 Ocak 1988’den sonra doğanlar ise kapsam dışında kalacak. Düzenlemeden 611 bin 880 askerlik yükümlüsü faydalanabilecek. Başvurular 1 Ocak 2015’ten sonra başlayacak. Tüm yükümlülerin başvurması halinde yaklaşık 11 milyar TL’lik bir kaynak oluşacak. Bedelliden elde edilecek gelir, Savunma Sanayi Fonu’na aktarılacak.

Yıl sonuna yetişecek
Bedeli ödeyerek askerlik görevini yapmış sayılanlar kısa bir süre dahi olsa askerliğe alınmayacak. 1987, 1992 ve 1999 yıllarında çıkarılan bedelli askerlik uygulamalarında yükümlüler 28 günlük kısa süreli de olsa askerlik yapmıştı. 2011’de karılan 4. bedelli askerlik uygulamasında ise bu uygulamadan, “Askerliğini yapan diğer er ve erbaşların olumsuz etkilendiği” gerekçesiyle vazgeçilmişti. Yeni çıkarılacak bedellide de benzeri bir uygulamaya gidilecek. Bedelli uygulamasının yasalaşması konusunda kesin bir takvim belirlenmezken en kısa sürede kanun tasarısının Meclis’e sevk edilmesi ve 31 Aralık’a kadar Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşması bekleniyor. Bedelliye başvuruların da 1 Ocak 2015’te başlaması bekleniyor.

YAŞ çalışmalarını anlattı
Partisinin grup toplantısında konuşan Davutoğlu, geçen haftanın en önemli olaylarından birinin de Yüksek Askeri Şura toplantısı olduğunu belirterek, mutat aralık ayı toplantısında TSK’nın Yüksek Askeri Şura çerçevesinde kendi başkanlığındaki toplantıda hükümete özelikle harbe hazırlık çalışmaları ve diğer ihtiyaçları konusunda bilgi sunduğunu söyledi. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve TSK’nın ulaştığı düzey bakımında da gurur verici gelişmeleri bizzat kendilerinden dinlemekten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

YAPISAL REFORM: İki önemli değerlendirme yaptık. İlki silahlı kuvvetlerin yapısal reform sürecine girmesi ve teknoloji yoğun savunmaya geçiş imkanlarının güçlendirilmesi. Bundan sonra yurt savunmasının da ötesinde, etkin bir silahlı kuvvetler yapılanmasına gidecek şekilde savunma sanayimizi güçlendireceğiz ve TSK herhangi bir savunma ihtiyacı için yurt dışına bir talepte bulunmaya gerek kalmadan kendi ihtiyacını ülke içinde karşılayacak hale gelecek. TSK’nın uzmanlaşmış ve daha profesyonel yapılanmaya dönüşmesi için de önemli kararlar aldık. Silahlı kuvvetlerimizden gelen talep üzerine ve bu talebi Bakanlar Kurulu’nda arkadaşlarımızla görüştük; sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili ciddi kolaylaştırmalar getiriyoruz. Bu alımları, 20 yaşına kadar indireceğiz. Askerlik yapmamış olanlardan da sözleşmeli olarak silahlı kuvvetlerimiz er ve erbaş alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş silahlı kuvvetleri mensupları oranını artıracağız ve kısa süreli askerlik görevini vatani görev olarak onurla yapan vatandaşlarımızın üzerindeki yükleri de azaltmaya çalışacağız.

BEDELLİ BİRİKİMİ HAFİFLETECEK: Sözleşmeli er ve erbaş konusunda alınan kararın da getirdiği kolaylıkla bedelli askerlikle ilgili önemli bir karar verdik. YAŞ’ta yaptığımız istişareler, TSK’nın ihtiyaçları da göz önüne alınarak dün Bakanlar Kurulumuzda 1 Ocak 2015’te 28 yaşından gün almış olan veya 31 Aralık 2014 itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödemek karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanı getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak, teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu’na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK’nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımıza, bu imkandan faydalanacak gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.