Ekonomi
26 Eyl 2016 07:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:41

Ayda 25 liraya eğitim sigortası devrede

Veli, vefatı halinde çocuğunun eğitim hayatını garantiye almak için bu aralar eğitim sigortası yaptırıyor...

Ayda 25 liraya eğitim sigortası devrede
Sigortacılar, eğitim sigortasını vitrine çıkardı. Bir taraftan özel okul sayısındaki artış, diğer taraftan eğitim giderlerinin ciddi boyutlara ulaşması eğitim sigortasına talebi de artırdı. Sadece geçen yıl 250 bin kişi, çocuğu ya da yakını için eğitim sigortası yaptırdı.

Hemen hemen tüm sigorta şirketleri, değişik isimler altında eğitim sigortası yapıyor. Sigortanın en önemli özelliği ise, ebeveynlerin vefatı, sakat kalıp çalışamaz hale gelmesi ya da işsiz kalması halinde çocukların eğitim masraflarının sigorta tarafından ödenmesi. Sigorta, ilkokuldan başlayıp üniversiteye kadar tüm masrafları üstleneceği gibi isteğe bağlı olarak özel okul, hatta yurtdışı eğitimi de kapsayabiliyor.

Eğitim sigortası, istenen eğitim süresine, yıllık eğitim masraflarına ve kişilerin isteğine göre tasarlanıyor; sigortayı yaptıranın vefatı ya da sakat kalması halinde poliçede yazan teminat tutarı, ister hak sahiplerine isterse de sigorta şirketi tarafından okula ödeniyor.

Sigortanın primleri ise başta otomobil olmak üzere hemen hemen birçok sigorta ile mukayese edildiğinde çok uygun. Primler, TL’nin yanı sıra dolara endeksli de olabiliyor. Prim ve teminat tutarı; sigortayı yaptıran kişinin yaşı, çocuğun eğitim süresi, nerede eğitim alacağı gibi kriterlere göre belirleniyor ve prim ödemeleri, aylık olabileceği gibi yıllık da ödenebiliyor. 18-60 yaş arası herkes eğitim sigortasını yaptırabiliyor.

Sigortacılar ise, eğitim sigortasının otomobil, sağlık, konut sigortası kadar gündemde olmadığından yakınarak, oysa eğitim sigortasının bir ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bugüne kadar, birçok çocuğun eğitim masrafının sigortadan karşılandığını belirten sigortacılar, “Kişiler beklenmedik risklere karşı çocuklarının ya da yakınlarının kesintisiz eğitim alması için eğitim sigortası yaptırıyor. Sigortalının vefatı durumunda da poliçede yazan tutar ve sürede ödeme ya çocuğun kendisine ya da vasisine ödeniyor” diyor.

Eğitim sigortasında sigorta süresi, en az 10 yıl olarak belirleniyor ve primler TL olabileceği gibi dövize endeksli de ödenebiliyor. Sigortalının vefatı halinde 60 bin liralık bir eğitim teminatı için yıllık ödenecek prim 850 lira, aylık da 70,8 lira civarında. Eğitim masrafı 90 bin dolar teminatlı bir poliçe için 40 yaşında bir velinin ödeyeceği aylık prim 20 dolar.30 yaşında ve ilkokulda okuyan çocuğu olan bir veli, aylık 8,5 dolara yani, bugün için 25.2 liraya, sigorta yaptırabiliyor. Sigortalının ölümü halinde 8 yılda çocuğa yıllık 5 bin dolar olmak üzere toplam 40 bin dolar eğitim masrafı ödeniyor.
ETİKETLER
#EĞİTİM #sigorta