Ekonomi
09 Nis 2015 08:16 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:33

Ayda 10 günden fazla süre çalışan gündelikçi

1 Nisan 2015’de yürürlüğe konan düzenleme ile ev hizmetlerinde çalışan ve çalıştıranlarla ilgili çeşitli kolaylıklar getirildi.

Ayda 10 günden fazla süre çalışan gündelikçi
Düzenleme, öncelikle ev hizmetlerinde çalışanları, ayda 10 günden az çalışanlar ve 10 gün ve daha fazla süre çalışanlar olarak ikiye ayırdı. 10 günden az çalışan ile 10 gün ve daha fazla çalışanlar farklı uygulamaya tabi tutuldu. Bir önceki yazımızda ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az çalışan ve çalıştıranların durumunu ele almış, takip eden yazımızda da ayda 10 günden fazla süre gündelikçi çalıştıranların durumunu ele alacağımızı duyurmuştuk.

Ayda 10 günden az süre gündelikçi çalıştıranın sorunu kalmadı
Ay içinde 10 günden fazla süreyle çalışan ve çalıştıranların durumuna geçmeden önce, önceki yazımızı kaçıran okurlarımız için özetleyecek olursak; ev sahibi ayda 10 günden az çalışanı düzenleyeceği giriş formu ile kuruma bildirecek. Kadının çalıştığı her gün için 80 kuruş iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecek. Durum değişikliği olmadığı sürece, kuruma başkaca belge vermeyecek. Ayrıca ev sahibi işveren de sayılmayacak. Evde çalışan kadının iş kazası geçirmesinden dahi sorumlu olmayacak. Evinde ayda 10 günden az süre gündelikçi kadın çalıştıranlar açısından sorun kökten çözülmüş oldu.

Evinde ay içinde 10 gün ve daha fazla süre gündelikçi çalıştıranlara da bazı kolaylıklar getirildi. Ev sahibi, prim yükü açısından olmasa da bürokratik işlemler açısından rahatlatıldı. Evinde ayda 10 gün ve daha fazla süre gündelikçi çalıştıranlar şu işlemleri yapacaklar.
Ev sahibi, evinde çalıştırdığı kadını çalışılan ay sonuna kadar, “Ev Hizmetlerinde 10 gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile evine en yakın sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne bildirecek. Bildirgeyi çalışan ve ev sahibi imzalayacak.
Bildirgenin süresinde verilmemesinin üç asgari ücret tutarını bulabilen İdari Para Cezası yaptırımı var. Bu açıdan çalışılan ay sonuna kadar verilmesi önemli.
Ev sahibi adına kurumda işyeri numarası oluşturulmayacak. İşlemler ev sahibinin TC numarası ile takip edilecek.

Bildirgede; ay içinde çalışılacak gün sayısı ve prime esas kazancın alt sınırı (bugün için günlük 40,05 lira) ile üst sınırı (bugün için 260,33 liradır) arasında olmak şartıyla, gündelikçiye ödenecek günlük ücret tutarı bildirilecektir.
Ay içinde bildirilen çalışma gün sayısı veya ödenen ücret tutarının değişmesi halinde, değişiklik; “Ev Hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” nin  “F-Sigortalının İşten Ayrılma/Durum Değişiklikleri”  kısmı doldurularak, değişikliğin olduğu ay sonuna kadar kuruma bildirilecektir.

Bildirilen çalışma gün sayısı ve ücret üstünden yüzde 34.5 oranında sigorta, yüzde 3 oranında işsizlik sigortası primi olmak üzere yüzde 37.5 oranında prim hesaplanacaktır (asgari ücret üstünden 30 gün çalışma halinde 450.56 lira, şartların sağlanıp yüzde 5 prim indiriminden yararlanılması halinde 390.40 lira, 6 aydır işsiz kadının işe alınması halinde 240.25 lira).

Hesaplanan prim, durum değişikliği olamadığı sürece, herhangi bir bildirimde bulunmaksızın ev sahibi tarafından her ay ödenecektir. 
Ev sahibi hesaplanan primi çalışılan ayı takip eden ay sonuna kadar bankaya veya internet üstünden banka kartı veya kredi kartı ile kurum hesabına ödeyecek.
Ev sahibi prim ödemek için her ay prim ve hizmet belgesi düzenlemeyecek.
Ev hizmetinde çalışanın işten ayrılması halinde ev sahibi, “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge”nin “F- Sigortalının İşten Ayrılma/Durum Değişiklikleri” kısmının doldurulması suretiyle, işten ayrılma tarihinden itibaren 10 gün içinde kuruma bildirecektir.

Ay içinde 10 gün ve daha fazla, ancak 30 günden az süre çalışan gündelikçi, sağlık yardımı alabilmek için, genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısını 30 güne tamamlayacak. Gelir testi yaptırarak gelir testinden çıkacak sonuca göre, prim ödemeden veya prim ödeyerek günleri tamamlayabilecek. Ayrıca eksik günlerini isteğe bağlı prim ödeyerek tamamlayıp, hem sağlık yardımı alıp, hem de emeklilik için gün kazanması da mümkün olabilecek.

Çoğu ev sahibi prim ödemekten kaçmamasına karşın, bürokratik işlemlerden kaçtığı için ev hizmetlerinde çalışanı sigortalı yaptırmıyordu. Yapılan düzenleme ev sahibinin bürokratik işlemlerini yok denecek kadar azalttığından, ev hizmetlerinde kaçak, yani kayıt dışı çalışmanın azalacağı bekleniyor. Bu yönüyle düzenleme hem çalışanı hem de çalıştıranı mutlu etmiş görünüyor.