Konut Haberleri
26 Ağu 2017 15:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:23

Ayasofya'nın restorasyonu 2018'de bitecek

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Ayasofya’da sürdürülen iç zemin düzeltilmesi ve iç cephedeki düzenlemelerin 2018’in sonuna kadar bitirileceğini söyledi...

Ayasofya'nın restorasyonu 2018'de bitecek
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ayasofya’da devam eden restorasyonun, 1850’den bu yana gerçekleştirilmekte olan en önemli bakım ve onarım faaliyetlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, 2018’in sonuna kadar Ayasofya’daki iç zemin düzeltilmesi ve iç cephedeki düzenlemelerin bitirileceğini söyledi.

Ayasofya Müzesi'ni ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yetkililerden devam eden storasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Coşkun Yılmaz ve Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz’in de katıldığı incele sonrası gazetecilere açıklama yapan Kurtulmuş, Ayasofya'nın hem kendisi hem de içindeki eserlerin kültür tarihi açısmdan önemli olduğunu söyledi. 

Ayasofya’nın Türk tarihinin önemli eserlerinden birisi ve büyük bir medeniyet şaheseri olduğunu belirten Kurtulmuş, “Ayasofya içindeki hem Bizans döneminden kalma hem de Osmanlı döneminde ilave edilen eserlerle çok değerli başyapıttır” dedi.

En kapsamlı çalışma

Kurtulmuş, “Önce yerde çatlamış mermerlerin derzlerinin değistirilmesi. kırılmış olan mermerler numaralandırılarak, zeminlerinin düzeltilmesi ve tekrar o mermerlerin oraya yapıştırılması, dış cephedeki çatlakların giderilmesi ve kuzey cephenin iç onarmalarıyla ilgili restorasyonlar devam ediyor. Ümit ediyoruz ki 2018'in sonuna kadar bu ıç zeminin düzeltilmesi ve iç cephedeki düzenlemeler bitirilecektir. Ayasofya şadırvanı, medresesi, imarethanesiyle büyük bir külliye. Tüm unsurlarıyla, diğer taraflarında onarılması çalışmaları devam ediyor. Aslına ve ruhuna uygun bir şekilde bu onanmın bitirileceği günü sabırla beklediğimizi ifade ediyorum” diye konuştu.