Ekonomi
09 Eyl 2015 09:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:21

Avrupa'nın pazar lideri Amerika'ya gidiyor!

Arçelik AŞ’nin küresel markası olan Beko, yıl sonunda ABD pazarına girecek.

Avrupa'nın pazar lideri Amerika'ya gidiyor!
Türkiye ve Avrupa’daki başarı hikayesini dünyanın farklı coğrafyalarında tekrarlamak için yeni yatırımları, ortaklıkları ve marka satın alma fırsatlarını değerlendiren Arçelik AŞ, geleceğin teknolojilerine de yatırım yapmaya devam ediyor. Afrika, Ortadoğu ve Asya’da yeni ortaklık ve marka satın alma fırsatlarını değerlendirdiklerini açıklayan Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, nesnelerin interneti gibi geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaya devam ettiklerini, Tayvan ve İngiltere’den sonra Almanya ve ABD’de yeni Ar- Ge merkezleri kurmayı planladıklarını açıkladı.

Hem tüketici elektroniği fuarı IFA, hem de sponsor oldukları Avrupa Basketbol Şampiyonası Eurobasket nedeniyle bulunduğu Berlin’de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Hakan Bulgurlu, şirketin yurtiçi ve yurtdışındaki konumu ve gelecek hedefleri hakkında bilgi verdi. Bulgurlu, “Bugün, 130’dan fazla ülkede faaliyetlerimizi başarıyla yönetiyoruz. Türkiye ve Avrupa’daki başarı hikayemizi dünyanın farklı coğrafyalarına taşımak için yeni pazarlara giriş yapıyor, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Tayland’da gelecek yıl faaliyete başlayacak fabrikamız ve bölgede kuracağımız yeni şirketlerimizle Asya Pasifik ve Amerika gibi yeni pazarlarda yaygınlığımızı artıracağız. ABD’de en prestijli binaların mutfaklarına ankaste ürünler yapmaya başladık. Pazara yıl sonunda Beko markasıyla gireceğiz” açıklamasını yaptı.

ABD bizim ürünlerimizi tercih edecek!

Ürettikleri bir kurutma makinesinin Avrupa’da yapılan testlerde 1. olduğunu, bunun üzerine ABD’li bir derginin “Beko ABD’de niye yok” diye yazdığını anlatan Bulgurlu “Amerika bizim sektör için ikinci büyük pazar ama, çok da zor bir pazar. Yaşlanan bir ABD nüfusu var. Daha küçük evlere taşınıyorlar. O yüzden bizim ürünleri tercih edecekler” diye konuştu. Bulgurlu ABD pazarına dönük özel ürünler de ürettiklerini açıkladı. Avrupa pazarında ulaştıkları pazar payları hakkında da bilgi veren Bulgurlu, “Almanya’da geçen yıl pazar payımızı 1 puan artırdık. Almanya’da son 3 yılda ise yüzde 2’den 5.8’e ulaştık. İspanya’da 3. konuma geldik. İspanya pazarında payımız 2.8, İtalya’da 18. puan arttı. Polonya’da da bir numarayız. Rusya pazarında yüzde 4.5’ten 5.8’e geldik. Önümüzdeki dönemde Avrupa’daki iddiamızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Balkanlar’da da 5 yıl içinde liderlik hedefliyoruz” dedi.

İki yeni Ar-Ge merkezi açılacak 

Almanya ve ABD’de de Ar-Ge merkezi kurmayı planladıklarını söyleyen Bulgurlu “ABD’deki Ar-Ge merkezi muhtemelen Boston veya San Francisco olabilir” diye konuştu. 1.000’den fazla Ar-Ge çalışanları olduğunu da belirterek “Geçen yıl 158 patent başvurumuz oldu. Bizden sonraki şirketin başvuru sayısı 20. Bizden sonraki ilk 10 şirketin başvurusunun toplamı ise bizim kadar etmiyor” diye konuştu.

Geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyoruz

Bulgurlu, bağlanabilirlik, bulut bilişim ve veri madenciliği ve 3D yazıcı teknolojileri üzerinde çalıştıklarını, tüketicilere birbirine bağlı, akıllı ev teknolojilerini sunarken, gelecekte ürünlere uzaktan erişim sağlayarak yazılımlarını güncelleyebileceklerini kaydetti. Bulgurlu, "3D yazıcı teknolojilerin gelişmesiyle, gelecekte kişiye özel ürünler göreceğiz” dedi. Her yıl ortalama 150-200 milyon euro yatırım yaptıklarını belirten Bulgurlu, "Çin’de fabrikamız var. Tayland’a 100 milyon dolar yatırdık. Fabrika yıl sonu devreye girecek. Bu pazarda 3 yılda 300 milyon ciro hedefliyoruz” dedi. Cirolarının yüzde 62’sinin uluslararası satışlardan geldiğini de anlatan Bulgurlu “24 ayrı kurla çalışıyoruz. Dolarla alıp euro ile satıyoruz. TL’nin değer kaybı Türkiye pazarını etkiliyor. Ama toplamda az etkileniyoruz. Gelirlerimizde bu yıl yüzde 10 büyüme bekliyoruz” diye konuştu. “Avrupa’nın en yeşil şirketiyiz” diyen Bulgurlu, ‘eskisini getir yenisini götür’ kampanyasını yeniden yapacaklarını belirtti. Bulgurlu, fuarda satışların da geçen yıla göre iki kat arttığını söyledi.

Fuarda 45 adet dünyanın ‘en’ ve ‘ilk’leri sergilendi

IFA Fuarı’na Beko ve Grundig markalarıyla katılan Arçelik, ürünlerini toplam 6 bin 400 metrekarelik bir alanda sergiledi. Stant alanı olarak fuarın en büyük 3. firması olan Arçelik, bu yıl fuara 700’ün üzerinde ürün taşıdı. Arçelik Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük’ün verdiği bilgiye göre bu ürünlerin 45 tanesi dünyanın ‘en’leri ve ‘ilk’lerinden oluşuyor. Ürünler arasında üç ayrı yemeği aynı anda pişiren fırın, taş fırın lezzetinde pizza yapan fırın, marulu 30 gün taze tutan, dondurma yapan ve 2 katı hızlı buz yapan buzdolapları da var.

Halkın sevgisi

Hakan Bulgurlu, Türk insanının Arçelik ve Beko markasına bakışını ilginç bir anekdotla anlattı. Genel müdür olduktan sonra ilk bayi toplantısına Marmaray’ı kullanarak gittiğini belirten Bulgurlu’nun anlattıkları şöyle: “Anadolu Yakası'nda bir toplantıdaydım. Oradan Avrupa Yakası'ndaki bayi toplantısına gitmem lazımdı. Şoför ‘yetişemeyiz’ dedi. ‘Beni Marmaray’a bırak’ dedim. İndim ama ne cüzdan ne Akbil var. Bir yaşlı amcadan rica etti. ‘Durumumu anlattım. Arçelik’in genel müdürüyüm” dedim. Amca bana baktı “Bizim dolap 40 yıldır bana çalışıyor. Bir gün de ben size çalışayım’ deyip bastı Akbil'i. Kazlıçeşme’de indim taksiye koştum. ‘Param yok, inince vereyim’ dedim. ‘İn başkasına bin uğraşamam seninle’ dedi. Son anda taksideki aksesuarlardan Beşiktaşlı olduğunu fark ettim. Arçelik ve Beko’yu duyunca ‘Baştan söylesene’ dedi ve inince para da almadı.”