Konut Haberleri
09 Kas 2017 07:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:32

Avrupalılar umutsuz, Türkler iyimser!

Araştırmalara göre Avrupalıların yarısı, gelecekte bir ev sahibi olabileceklerine inanmıyor. Türklerde ise bu tablo daha da iç açıcı. Ev sahibi olamayacağını düşünen Türklerin oranı yüzde 29.

Avrupalılar umutsuz, Türkler iyimser!
Hollanda'nın en büyük bankası olan ING Bank'ın araştırması, Amerikalıların ve Avrupalıların neredeyse yarısının kendi evlerini satın alabileceklerine dair bir umudunun kalmadığını ortaya koydu.

Fortune dergisinin haberine göre, Amerikalıların yüzde 45'i, Almanların ve Britanyalıların ise yüzde 56'sı, kendi evlerini alabilecek bir paraya sahip olabileceklerini düşünmüyor.

Araştırma, dünyada artan konut fiyatlarının, maaşlardaki gerilemenin ve borçlanmadaki yükselişin, orta gelirli ailelerin de kendi evlerine sahip olmasını zorlaştırdığını gösteriyor.

ABD'de arttı...

ABD'de bir ailenin oturabileceği bir evin ortalama fiyatı 2012'den bu yana üçte bir oranında arttı. Aynı süreçte saatte kazanılan ücretlerin oranı ise sadece yüzde 14 oranında artış gösterdi.

ABD'de birçok kişi kendi evini satın almak için mortgage yolunu tercih ediyor, ancak bankalar sadece düzenli gelir sahibi olduğunu kanıtlayan kişilerin mortgage başvurularını kabul ediyor.

Avrupa'da ise artan konut fiyatlarına paralel olarak işsizlik oranlarında görülen artış, ev sahibi olanların sayısının düşmesine yol açıyor.

Türkiye 'en iyimser' ülke

Türkiye ise tabloda en iyimser ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de ev sahibi olamayacağını düşünenlerin oranı yüzde 29.

Türkiye'de katılımcıların yüzde 70'i ev sahibi olmayı bir statü sembolü olarak görüyor, yüzde 79'u da finansal durumu müsait olan herkesin ev alması gerektiğini düşünüyor.