Gündem
07 Tem 2014 16:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:28

Avrasya Tüneli'nde son durum

Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indirecek İstanbul Boğazı Karayolu Tüneli (Avrasya Tüneli) çalışmaları son sürat devam ediyor. Kara tünelleriyle birlikte 5.4 kilometreyi bulacak tünelin yüzde 10’unun tamamlandığı belirtilirken, Avrasya Tüneli 420 metre uzunluğa ulaştı.

Avrasya Tüneli'nde son durum
Tünel açma makinesi Yıldırım Bayezid bugün karadan deniz altına ilk defa girerek kazı çalışmasını yeni bir boyuta taşıyacak.

Yaklaşık 1.3 milyar dolarlık projeye özel olarak Almanya’da üretilen Tünel Açma Makinesi, en derin noktada deniz seviyesinin 106 metre altından geçecek.

Yıldırım Bayezid deniz tabanına 26 metreden daha fazla yaklaşmayacak.

Kendini 7 yılda amorti etmesi beklenen proje 2017 yılının sonuna doğru hizmete açılacak. Avrasya Tüneli, bütün afet senaryoları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Deprem ve tsunamiye karşı dayanıklı inşa edilen tünelde, kaza ve patlama gibi acil durumlarda her 200 metrede bir sığınma odaları bulunacak. Bu odaların özelliği sızdırmaz kapılara sahip olması.

Tehlike anında odalara giren yolcular gaz ve dumandan etkilenmeyerek acil tahliye merdivenleri sayesinde alt ve üst bölümlere geçiş sağlayacak. Tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları ve bir yakada merkezi işletme binası bulunacak.