Güncel
13 Eki 2020 09:00 Son Güncelleme: 13 Eki 2020 09:01

AVM'lerde korona virüs nedeniyle kapanan mağaza sayısı artıyor

AVM'lerde korona virüs nedeniyle kapanan mağaza sayısı artıyor. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, üyeleri arasında Eylül ayında yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

AVM'lerde korona virüs nedeniyle kapanan mağaza sayısı artıyor

AVM'lerde korona virüs nedeniyle kapanan mağaza sayısı artıyor. BMD Başkanı Sinan Öncel, ciroların geçen yıla göre düşüklüğünü rakamlarla ortaya koyarak "Üyelerimiz toplamda sayıları binlerle ifade edilebilecek mağazalarını açık tutmak ya da kapatma konusunda rota arayışındalar. Nitekim son dönemde AVM'lerde kapama müzakerelerinin giderek arttığını gözlemliyoruz." dedi. 

BMD, üyeleri arasında yaptığı anket çalışmaları ile perakende sektöründe korona virüs etkisini ortaya koydu. AVM'lerde yaşanan korona virüs etkisinin ortadan kalmadığı ve mağaza kapatmaların arttığı belirtildi. 

Sinan Öncel, perakende mağazaların yüzde 28'i AVM'lerde hâlâ geçen yılın aynı dönemindeki cirolarının yüzde 60'ına bile ulaşamadığı söyledi. Öncel bu oranın hazır giyim markası mağazalarda yüzde 32 olduğunu kaydetti. 

BMD'nin 132 üye firma ile yaptığı Eylül ayı anket sonuçları açıklandı. BMD çatısı altında yer alan 423 markadan 335'ini bünyesinde barındıran 62'si hazır giyim, 23'ü ayakkabı olmak üzere toplam 132 firma bulunuyor.  Ankete göre, e-ticaret cirolarında artış devam ederken, cadde mağazalarında canlanma gözleniyor, AVM mağazaları ise yatay seyrini sürdürüyor.

AVM'LERDE KAPAMA MÜZAKERELERİNDE ARTIŞ 

BMD Başkanı Sinan Öncel, piyasaların açılışının üzerinden eylül sonu itibarıyla 4 ay geçtiğini hatırlattı. Öncel'in verdiği anket sonuçları şöyle: 

*Ankete katılan üyelerin yüzde 56'sı eylül ayında e-ticaret cirolarında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış gördü.

*e-ticaret ciroları yüzde 200'ün üzerinde arttığını beyan eden üyelerimizin oranı ise yüzde 24'ü buldu. Yani eylülde her dört üyemizden birinin e-ticaret cirosunda geçen yıla göre yüzde 200 artış yaşandı.

*Online satışların artması olumlu bir gelişme olmakla birlikte markalarımızın cirolarının büyük bölümü hala AVM ve cadde mağazalarından geliyor. Eylülde kısmi bir canlanma olan cadde mağazalarında üyelerimizin yüzde 27'si yüzde 100'ün üzerine çıktığını beyan ederken, yüzde 41'inin hala yüzde 80 ciroya ulaşamadı. 

RAKAMLAR KÖTÜMSER

Sinan Öncel kötümser rakamları şöyle açıkladı:

"AVM'lerdeki BMD üyesi mağazaların yüzde 58'i eylül gibi alışverişin canlanmasının bekliyordu. Ancak  bir ayda bile yüzde 80 ciroyu yakalayamadı. Hazır giyim mağazalarında yüzde 80 ciroyu yakalayamayanların oranı yüzde 63'e ulaşıyor. Üyelerimizin sadece yüzde 12'si AVM mağazalarında yüzde 100'ün üzerinde ciro elde edebiliyor.

Piyasaların açılışının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen üyelerimizden yüzde 28'i AVM mağazalarında hala geçen yılın aynı dönemindeki cirolarının yüzde 60'ına bile ulaşabilmiş değiller. Oran, hazır giyim markası sahibi üyelerimiz arasında yüzde 32'ye çıkıyor. Üyelerimizin cirosu kira ve personel giderlerini bile karşılayamayan bu mağazaları açık tutma isteği her geçen gün daha da azalıyor. Daha açık söylemem gerekirse, üyelerimiz toplamda sayıları binlerle ifade edilebilecek mağazalarını açık tutmak ya da kapatma konusunda rota arayışındalar. Nitekim son dönemde AVM'lerde kapama müzakerelerinin giderek arttığını gözlemliyoruz."

TOPARLANMA İÇİN HEDEFE 2021'in İKİNCİ YARISI 

BMD Başkanı Sinan Öncel, mağazacıların 2021'in ikinci yarısından önce toparlanamayacağını öne sürürek şöyle devam etti: "Yeni bir rota arayışındaki perakende sektörü için önümüzdeki bir yılın olağanüstü tedbirlerle geçeceği çok net belli oldu. Olağanüstü koşullar için olağan dışı tedbirler almadığımız takdirde markalarımızın daha fazla mağaza kapatmak zorunda kalmalarının önüne geçemeyiz."