Konut Haberleri
08 Eyl 2015 09:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:20

AVM'lerde kira şoku!

3 TL sınırını aşan dolar fiyatları AVM'lerde kira krizine sebep oldu

AVM'lerde kira şoku!
Dolar 3 TL sınırını aştı, alışveriş merkezlerinde kira krizi yeniden alevlendi. Son 1 ayda birçok alışveriş merkezi doları 2.2-2.8 TL, euroyu 2.7-3 TL arasında sabitlerken kirası cirosuna oranla yüksek kalan perakendecilere daha yüksek indirim veya ödeme kolaylığı gibi çözümler sunuyor

Alışveriş merkezlerinde (AVM) dolar ve eurodaki yükselişten kaynaklanan kira problemi artık kur sabitlemenin ötesine geçti. Özellikle 3 TL’nin üzerine çıkan dolar yüzünden alışveriş merkezleri sıkıntılı olan perakendecilere özel çözümler üretmeye başladı.

Son 1 ayda birçok alışveriş merkezi doları 2.2-2.8 TL, euroyu ise 2.7-3 TL’de sabitlerken kirası cirosuna oranla yüksek kalan perakendecilere daha yüksek indirim veya ödeme kolaylığı gibi imkanlar sunuyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı ve Multi Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, her markanın sıkıntı yaşamadığını, bu nedenle alışveriş merkezlerinin ciro-kira endeksine bakarak kiracılarına özel çözümler üretme yoluna gittiğini anlattı.

Firma firma takip ediyoruz
Dolardaki son artışla bazı alışveriş merkezleri ve kiracıları için endeksin bozulduğunu kaydeden Hulusi Belgü, “Örneğin biz Multi olarak alışveriş merkezlerimizde firma firma performansları takip ediyoruz. Ciro-kira endeksi üzerinden değerlendirme yapıyoruz. Kiralar cirolardan daha yüksek kaldıysa veya limitleri aştıysa elimizden geldiğince en uygun çözümü bulup destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

“Bu noktada önemli olan ihtiyacı olan perakendecilere yardım etmek” diyen Belgü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Olay artık kira sabitleme olayı değil. Sonuçta her marka aynı boyutta sıkıntı yaşamıyor. Bazı markalar var ki hiç bir şekilde cirolarında düşüş olmuyor. Bazı markalar ise gerçekten zorlanıyor, iş yapamıyor. Bu kriterler doğrultusunda ihtiyacı olanlara yardım etmemiz gerekiyor. Hem biz hem diğer alışveriş merkezleri bu şekilde sorunu çözmeye çalışıyor.” Sektörün önde gelen temsilcileri de kurdan kaynaklanan sıkıntıların firma bazında çözümlerle giderilmeye çalışıldığını vurguladı. Sektör temsilcileri, “Ya daha yüksek indirimler sunuluyor ya ödeme kolaylığı sağlanıyor”  diye konuştu.

Bayram moral olacak
HULUSİ Belgü, Temmuz ayında bayramın etkisiyle ciroların yüzde 20 civarında arttığını, Eylül ayında da okula dönüş ve bayram alışverişinin moral olacağına inandıklarını söyledi. Belgü, şöyle devam etti: “Kurların artması tüketici güvenini etkiliyor. Beklentiler erteleniyor ama tüketim de devam ediyor. AYD endekslerine göre cirolar Temmuz’da yüzde 20’ler seviyesinde arttı. Ağustos’ta bir parça düşüş olacak ama Eylül’de yine bayram ve okul alışverişi sayesinde canlanma olacak.”

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Temmuz ayı sonuçlarına göre ciro endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19.75 yükseldi ve 194 puana çıktı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre 32 puan artarak metrekare başına 738 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 787 lira, Anadolu’da ise 706 lira oldu. Aynı dönemde kategoriler bazında ciro endeksinde de yüzde 20’lik artış yaşandı. Teknolojide yüzde 28, yiyecekte yüzde 17, giyimde yüzde 15, hipermarkette yüzde 14, ayakkabı-çantada yüzde 13 ciro artışı gözlendi.
Necla Dalan/Vatan