AVM
09 Eyl 2013 11:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:34

AVM'ler bir bir kapanıyor

İstanbul'da hemen her gün bir Alışveriş Merkezi (AVM) açılırken, açılan AVM'ler ise bir bir kapanıyor

AVM'ler bir bir kapanıyor
 
İstanbul'da adeta mantar gibi çoğalan dev bütçeli alışveriş merkezleri (AVM), şimdi ayakta durmakta zorlanıyor. Bir bölümü tamamen kepenk kapatan AVM'lerin bazıları ise market ve dershaneye dönüştürülüyor. 
400 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden olan ORA AVM şu an kapalı. 20 milyon dolarlık Fox City iflas etti ve hastaneye dönüştürülmesi gündemde. 100 milyon dolar yatırımla Beylikdüzü'nde açılan Taksit Center, 'Bit Pazarı' oldu. İstanbul Güneşli'deki Hayat Park AVM artık bir eğitim kampüsü. İstanbul Mecidiyeköy'deki Astoria için marka karması yenileme görüşmeleri yapılıyor. Ankara'daki değeri 15 milyon olan Maltepe AVM ise sosyete pazarı.
Geçtiğimiz yıllarda Bahçelievler'de açılan Maxi AVM'nin şimdi bir kısmı markete bir kısmı da dershaneye dönüştürüldü.
ESNAF YOK OLUYOR
Öte yandan vatandaşların bir kısmı AVM yapılmasını desteklerken, bir kısmı da bu kadar çok AVM'nin küçük esnafları yok edeceğini söyledi. Adem Can, 'Ben alışveriş merkezlerinin bu kadar fazla olmasından hoşlanmıyorum. Bütün esnafı etkiliyor diye düşünüyorum. Ama çözüm nedir ne yapılması gerekiyor bu konuda fikrim yok.' dedi.
NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ
Aydın Karabulut, 'Türkiye genelinde çok açıldı AVM'ler talep arz meselesi. Ama bu küçük esnafı çok etkiliyor. Ben de esnafım kitap dükkanım var. AVM'lerin içerisinde her şeyin bulunması bizi bile etkiledi. Ama biz küçük esnaf olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bunu her sene daha iyi fark ediyorum. Bunların daha da artacağını düşünüyorum' diye konuştu. AVM'lerin açılması destekleyen Yavuz Turgutlu ise 'Burası iş yapamadığı için kapandı. Pek güzel düzenlenemedi dükkanlar alt kattaydı. Kimse gelmedi. Ben bu kadar alışveriş merkezinin açılmasını doğru buluyorum.' dedi.
7 yılda tam 41 tane AVM kapandı
Zaman'ın AVM Yatırımcıları Derneği'nden edindiği verilere göre yedi yılda, İstanbul'da 26, Ankara'da 5, Muğla'da 2; Bursa, Mersin, Gaziantep, İzmir, Balıkesir, Denizli, Sivas ve Tekirdağ'da 1'er olmak üzere 41 AVM kapandı.
Uluslararası kriterlere göre AVM'lerin 20 bin metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. Kapanan 41 AVM'den sadece 6'sı bu kritere sahip. EVA Gayrimenkul Değerleme ile araştırma şirketi Akademetre'nin hazırladığı rapora göre Türkiye'de 48 ilde toplam 299 AVM şu an aktif durumda. Önümüzdeki dönemde bu sayının 330'a çıkması bekleniyor.
AVM sahibi illerin sayısının 2015 yılına kadar 60'a yükselmesi bekleniyor. 60 ilde toplam 110 yeni AVM açılacağı tahmin ediliyor. Tahminler 8,3 milyon metrekare olan kiralanabilir AVM alanının ise 10 milyon metrekareyi aşacağı yönünde. Yapılması planlanan yeni AVM'ler ile Türkiye'deki toplam AVM sayısı 409 olacak.