AVM
04 Mayıs 2014 11:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:59

AVM mezarlıkları büyüyor

Modernizmin ‘yaşam merkezi’ diye sunulan AVM’lerde yaşanan aşırı ve bilinçsizce artış, İstanbul’un Beylikdüzü ve Pendik gibi ilçelerini, kapanan ya da boşalan AVM’lerle dolu birer mezarlığa dönüştürdü!

AVM mezarlıkları büyüyor
Alışveriş merkezleri (AVM), hayatımızın giderek ayrılmaz bir parçası haline geliyor. O kadar ki, birçoğu ‘yaşam merkezi’ olarak anılmaya başladı. ‘Eğlenceli tüketim’ ideolojisiyle hareket eden AVM’lere karşı çıkan Susana Drapper gibi sosyal bilimciler de onların, gözetim toplumundaki ‘modern hapishane’ler olduğunu savunuyor.

Tartışmalar bir tarafa, AVM’lerin sayısı her geçen gün artıyor. EVA Gayrimenkul ve Akademetre Araştırma & Stratejik Planlama’nın yürüttüğü “Türkiye AVM Potansiyel Analizi 2014-2016” adlı araştırmaya göre, 1995’te sadece 12 olan AVM sayısı da, bu yıl sonunda 328’e ulaşacak. 
Örümcek ağı gibi etrafımızı saradursun, AVM dünyasında acımasızca bir rekabet yaşanıyor. Türkiye’de geçen yıl, bu nedenle 113 bin 230 metrekarelik bir alana kilit vuruldu. 42 bin 801 metrekaresi geriye dönebilse de, arta kalanlar birer ölü alan! İstanbul’da Beykoz, Tuzla gibi yerlerde hâlâ AVM bulunmazken, Beylikdüzü, Kartal ve Pendik gibi ilçeler, ölü AVM’lerle adeta birer mezarlığa dönüşüyor. Kimisi yıllardır bomboş duruyor. Kimisi ise bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar dükkânı ile ‘hayalet AVM’ haline geldi.

YÜZDE 7’LİK ALAN GİTTİ

Kilit vurulan AVM’ler sadece büyükşehirlerle de sınırlı değil. Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Anadolu’nun da aynı sorunla karşı karşıya olduğunun altını çiziyor: “Son 3 yılda kayıpların yüzde 60’ından fazlası, 20 bin metrekarenin altındaki, ‘komşu kapı AVM’ dediğimiz yerlerde yaşanıyor. Yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanın yüzde 7'si kaybedilmiş görülüyor.”

1000 METREKAREYE 160 KİŞİ

Yanlış konsept, yanlış konumlandırma ve yanlış mimari, AVM’lerin kapanmasında önemli faktörler. Buna ‘fonksiyonel eskime’ ve ‘fiziksel eskime’ kavramları da eklendi. Fiziksel eskimenin binalara yapılacak renovasyonla aşılabileceğini kaydeden Cansel Turgut Yazıcı, “Ama gelişen pazarı okuyamazsanız, örneğin çocuklara hitap edemezseniz, sosyal ihtiyaçları yakalayamazsanız zorlanır hatta kapanırsınız” diyor. Yapımı eski olduğu halde, kendini yenileyebilenlere örnek olarak Altunizade Capitol ve Mecidiyeköy Profilo AVM vb. gösterilebilir.

Sektörün en büyük sorunlarından birisi de arz-talep dengesizliği. 50 bin metrekarelik AVM potansiyeli olan bir bölgeye 150 bin metrekare AVM inşa edildiğini düşünün… Hesapsızca yapılan AVM’ler doygunluğa ulaştığında, korkulan son da kaçınılmaz oluyor. Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil İbrahim Zeytin, AVM ölçeğinde Türkiye’de 1000 metrekareye düşen kişi sayısının 120 olduğunu ifade ederken, “Bu sayı 160’a ulaştığında Türkiye’de de doyuma ulaşılmış olacak” cümlesini kuruyor.

 BUGÜN GAZETESİ