Güncel
09 Kas 2020 09:00 Son Güncelleme: 09 Kas 2020 09:11

Avcılar'da her an yıkılacak 241 bina! Tabutta yaşıyorlar

Avcılar'da her an yıkılacak 241 binada yaşam devam ediyor. Binaların sahipleri tarafından yıkılması için verilen süre bir ay sonra doluyor.

Avcılar'da her an yıkılacak 241 bina! Tabutta yaşıyorlar

Avcılar'da 1999 Gölcük depremi nedeniyle ağır hasar gören 241 evde yaşam sürüyor. İstanbul Valiliği'nin bina sahiplerine yıkım için verdiği süre bir ay içinde doluyor. 

Gölcük depremi sırasında Avcılar'da orta hasarlı duruma geldikten sonra içinde yaşam süren 241 binayla ilgili sona yaklaşıldı. Aslında yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması gereken binalarda tam 21 yıl yıldır yaşam sürüyor. Bina sahiplerine 'onarım ya da yıkım' konusunda verilen süre bir ay sonra doluyor. 

Avcılar'daki orta dereceli 281 bina geçen yıl Silivri'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından yeniden gündeme geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya imzasıyla geçen Mart ayında il genelinde orta hasarlı binaların tespiti için 39 ilçe kaymakamlığı ve belediye başkanlıklarına '1999 Marmara Depremi Orta Hasarlı Yapılar’ yazı gönderildi.

Yazıda orta hasarlı binaların güçlendirilmesi ya da yıkılması için bina sahiplerine 3 ay süre tanındığı da ifade edildi. Ancak ilerleyen günlerde 3 aylık sürenin bina sahiplerinin bu işlemleri için yeterli olmayacağı düşünülerek 3 aylık ek süre daha verildi. 

Şimdi 3 aylık ek sürenin de sonuna yaklaşıldı. Ancak acı gerçek değişmedi. Sürenin uzatılmayacağı ve binaların boşaltılarak yıkılması için harekete geçileceği belirtildi. 

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli 1999 Depremi’nin Avcılar’da hasar ve yıkıma neden olduğunu, orta hasarlı 350 bina orta hasarlı binanın günümüze kadar geldiğini belirterek, şöyle dedi: “Bugün itibariyle yıkılması veya usulüne uygun güçlendirilmesi gereken 245 bina orta hasarlı bina var. AFAD’ın bunların 3 ay içerisinde usulüne uygun güçlendirilmesi, tahliye ve yıktırılması konusunda gönderdiği yazılar bina sahiplerine tebliğ edilmişti. Pandemi nedeniyle 3 aylık ek süre tanınmıştı. Bu ek süre önümüzdeki ayın ortalarında doluyor. Vatandaşlarımız binalarının usüleni uygun güçlendirecek, güvenli yapı olduğunu kanıtlayacak veya maalesef yıkmak zorunda kalacağız. Yıkmak yaşam kurtarmak anlamına geliyor. Yaşam kurtarmak için yıkacağız. Gelen son yazıda 4 tanesinin ağır hasarlı olduğu belirtiliyor. 3’ünün yıkımına başlandı. Son 4 bina ile 241’e kadar iniyoruz. Bu sayıyı sıfırlamak için gece gündüz çalışıyoruz.”