Kentsel Dönüşüm
29 Ara 2020 11:35 Son Güncelleme: 29 Ara 2020 11:50

Avcılar Belediyesi yıkımında ürperten gerçek! Demiri yarı yarıya kullanmışlar

Avcılar Belediyesi'nin eski binasının yıkımı yapıldı. Yıkım sırasında korkunç gerçek de ortaya çıktı. Binanın inşaatında kullanılması gereken demirin yüzde 50'si yok! 51 yıl önce yapılan binanın 1999 depremi ve yakın zamanda yaşanan Silivri depreminde ayakta kalması mucize olarak değerlendirildi.

Avcılar Belediyesi yıkımında ürperten gerçek! Demiri yarı yarıya kullanmışlar

Avcılar Belediye binasının yıkımı sırasında Türkiye'de çok sık yaşanan korkunç gerçek ortaya çıktı. Avcılar Belediyesi çalışanları yaşanan büyük depremlerde Allah korumuş... Binanın ayakta kalması mucize olarak değerlendiriliyor. Çünkü 51 yıl önce yapılan binada kullanılan inşaat demiri miktarı yüzde 50 daha az kullanılmış. 

Yarım yüzyıllık binada bu güne de birçok kez güçlendirme yapılmasına rağmen yarı yarıya malzeme eksiği tespit edildi. Binanın beton kalitesinin de oldukça kötü olduğu bildirildi. 

Avcılar'da 51 yıl önce yaptırılan, biri Gölcük Depremi ardından olmak üzere iki kez güçlendirme çalışması yapılan Avcılar Belediye Binası'nın yıkımına başlandı.

200 TON DEMİR KULLANILMIŞ

Bina enkazından bugünkü standartlara göre 400 yerine yaklaşık 200 ton demir çıktığı, beton kalitesinin çok düşük olduğu ve bu kadar yıl ayakta kalmasının 'Mucize' olduğu belirtildi.

Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından sağlamlığı tartışılan Avcılar Belediyesi Binası geçen şubat ayında tahliye edildi. Binadaki hurda demir karşılığında ihale ile bir firma tarafından yıktırılmasına ve burada günümüzdeki yönetmeliklere uygun yeni bina yapılmasına karar verildi.

Avcılar Belediyesi'nin yıkım işlemi geçen ay yapılan açık ihale sonunda 810 bin lira karşılığında bir geri dönüşüm şirketine ihale edildi. Böylece binanın boşaltılmasından 10 ay sonra yıkımına başlandı. Firmanın tahmininden daha az miktarda hurda demir ile karşılaştığı öne sürüldü.