Toki
23 Ara 2020 14:11 Son Güncelleme: 23 Ara 2020 14:30

Atatürk Havalimanı arazisi TOKİ'nin mi oldu? Son gelişmeler neler?

İstanbul Havalimanı'nın açılmasının ardından faaliyeti neredeyse sıfıra inen Atatürk Havalimanı'nın bulunduğu arazi ile ilgili iddialar arasında TOKİ'ye verildiği de yer alıyor. Atatürk Havalimanı arazisi TOKİ'nin mi oldu? Bu sorunun cevabını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş verdi.

Atatürk Havalimanı arazisi TOKİ'nin mi oldu? Son gelişmeler neler?

Millet bahçesi projesi olarak değerlendirileceği açıklanan Atatürk Havalimanı arazisinin TOKİ'ye verildiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü. 

11 milyon 650 bin metrekarelik Atatürk Havalimanı arazisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na verildiği iddia edildi. Bu iddiaya karşılık ise Bakanlıktan konuyla ilgili açıklama yapıldı. 

Koronavirüs salgınının ardından prefabrik çelik konstrüksiyonlu sahra hastanesi kurulan Atatürk Havalimanı arazisi ile ilgili ortaya atılan iddia TOKİ'ye velirdiğine yönelik. Yeni bir millet bahçesi hayata geçirilmesi planlanan dev arsanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na verildiği iddia edildi. 

Bugün İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından uluslararası yatırımcılara yol göstermek amacıyla hazırlanan İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’nin tanıtım toplantısında bu iddialara da açıklık getirildi.

TOKİ DEVLET ADINA KAMULAŞTIRMA YAPIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Atatürk Havalimanı arazisinin TOKİ'ye verildiği iddialarını sert bir dille yalanladı. Demirtaş, "TOKİ orada arazi alıyor falan değil. Bu bölgedeki çok büyük alanın tamamında TOKİ kurumsal olarak iş yapıyor, devlet adına kamulaştırma faaliyetlerini yürüten bir çalışma yapıyor." dedi.

MİLLET BAHÇESİ YAPILACAK

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Atatürk Havalimanı’nın ‘Millet Bahçesi’ olarak tasarlanan proje çalışmalarını geçtiğimiz yıl tamamlamıştı.

Detayları açıklanan projeye göre,  8.5 milyon metrekarelik alanda, arazinin yüzde 30’u genel havacılık, yüzde 9’u askeri alan olarak hizmet verecek. Geri kalan 5.2 milyon metrekarelik kısım, rekreasyon alanı, gençlik merkezi, müze alanı, spor alanı, fuar alanı, konaklama alanı, yaşam merkezi ve afet toplanma alanı olacaktı. Projenin 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanıyordu.