Konut Haberleri
01 Ağu 2017 16:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:19

Ataköy'de kıyı kenar şeridi bilmecesi!

Ataköy sahilde yükselen konut projeleri 2004 yılında İskan Müdürlüğü’nün belirlediği kıyı kenar çizgisine göre inşa edildi. Ancak 7 yıl sonra Danıştay’dan çıkan kararla bütün projeler kıyı çizgisinin içerisinde kaldı. Uzmanlar ise buradaki konutların depreme dayanıksız olduğunu dile getirdi.

Ataköy'de kıyı kenar şeridi bilmecesi!
Ataköy sahilde yükselen markalı konut projeleri Danıştay’dan çıkan kararla kıyı çizgisinin içinde kaldı. Sahilde yer alan projeler İskan Müdürlüğü tarafından 2004 yılında belirlenen kıyı kenar çizgisine göre inşa edildi.

Ardından Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği, kıyı kenar çizgisinin bilimsel yöntemlerle belirlenmediğini gerekçe gösterdi ve 2010 yılında dava açtı. Danıştay bu karara yapılan itirazı reddederek kararı onadı.  Aradan geçen 7 yıl içinde projeler bitirildi konutların pek çoğunda yaşam başladı.



7 yıl sonra gelen kararla dengeler bozuldu


İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin önce zaman aşımı gerekçesiyle reddettiği dava Danıştay’dan dönünce mahkeme bilirkişi raporuna uyarak, İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün hazırladığı kıyı kenar çizgisi işlemini hukuka aykırı buldu. İnşaatlar henüz başlamadan önce açılan davanın üzerinden tam 7 yıl geçti. İtiraz edilen projelerin birçoğu bitirildi.  Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle denildi; ‘‘Biz davayı 2010 yılında açtığımızda henüz inşaatlar başlamamıştı. 7 yıl sonra haklılığımız mahkeme kararıyla ortaya çıktı. Ama yeşil olan sahilimiz betonlaştı. Hukuka aykırı bu yapılar için yıkım kararı alınmalı ve hukukun üstünlüğü kabul edilmeli. Ben yaptım oldu anlayışına ders olmalı.’’

‘’Kıyı kenar çizgisinin içinde zemin yumuşak’’

İstanbul Üniversitesi tarafından mahkemeye verilen raporu hazırlayan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ali Elmas yapıların kıyı kenar çizgisinin içinde kalmasının sakıncalarını şöyle anlattı; ‘‘Yasa kıyı kenar çizgisi içinde değil 50 metre yakınına bile yapılaşma izni vermiyor. Ataköy konutları bile kıyı kenar çizgisi içinde kalıyor. Kıyı kenar çizgisi içinde zemin yumuşaktır. 6 şiddetinde bir depreme bile dayanamaz.’’
Hürriyet/Ömer Erbil